Revolutionsgardister våldtog och dödade ung demonstrant Nika Shakarami

Agenter från revolutionsgardet utsatte en tonårsflicka för sexuellt övergrepp och misshandlade henne till döds för att hon deltagit i regimkritiska protester. Det rapporterar brittiska medier idag med hänvisning till ett nytt avslöjande från BBC.

16-åriga Nika Shakarami var en av flera ungdomar som regimen dödade under det folkliga upproret som började i september 2022.

De tre agenterna förde bort Nika efter att ha identifierat henne som en av ledarna för en regimkritisk protest den 20 september. De försökt våldta henne kort efter gripandet. När Nika försvarade sig och gjorde motstånd blev hon misshandlad till döds av de tre revolutionsgardisterna. Det erkänner förövarna i domstolsförhandlingarna som läckt till BBC och som är markerade ”högst konfidentiellt”.

De nya uppgifterna är en chockerande läsning och visar vidden av regimens brutalitet och grymma brott mot det iranska folket, framförallt mot kvinnor och flickor. Men de visar också det enorma mod med vilket iranska kvinnor och flickor gör motstånd mot revolutionsgardet.

Folkliga upproret 2022 pågår än idag

Det brutala mordet på Mahsa Jina Amini, en ung kurdisk kvinna, i moralpolisens förvar samma månad blev gnistan till landsomfattande protester mot regimen. Regimens moralpolis hade arresterat henne för ”olämplig klädsel” och för ”brott mot regimens obligatoriska klädkod.”

Det folkliga upproret pågår än idag trots regimens brutala nedslag och ökat inhemskt förtryck.

Straffrihet för MR-brott

FN:s utredningsgrupp slog tidigare i år fast att regimen tog till ”onödigt och oproportionerligt dödligt våld” för att kväsa det folkliga upproret som följde efter mordet på Amini.

Utredningsgruppen slog dessutom fast i sin rapport att regimen hade använt sig av metoder som ”utgör brott mot mänskligheten, särskilt mord, fängelse, tortyr, våldtäkt och andra former av sexuellt våld, förföljelse, påtvingat försvinnande och andra omänskliga handlingar”, som en del av en utbredd och systematisk attack mot civila.

Rapporten understryker behovet av internationella åtgärder för att stoppa den straffrihet som råder i Iran, sedan fyra årtionden.

Kidnappat efter deltagande i regimkritiska protester

Nika Shakarami försvann i september 2022 kort efter att ett filmklipp visade henne bränna sin hijab framför en folkmassa i samband med en regimkritisk demonstration i Teheran. Nikas familj hittade hennes kropp på ett bårhus utanför Teheran nio dagar senare, enligt rapporter.

Regimen informerade familjen att Nika hade dött efter att ha fallit från en byggnad. Men familjen accepterade aldrig regimens förklaring.

Revolutionsgardet ansvarig för hennes död

Men ett nytt avslöjande från BBC idag visar att Nika blev kidnappad och sexuellt utnyttjad av tre revolutionsgardister. Uppgifterna kommer från en sammanfattning av en rättegång som hölls efter Nikas död och som nu läckt till BBC.

De tre agenterna är identifierade och ska tillhöra Team 12, en specialenhet inom revolutionsgardet.

Agenterna förklarar under rättegången hur de först skickade en annan agent förklädd till en demonstrant in i folkmassan, som hade samlats runt Nika den 20 september, för att verifiera om hon var en av protestledarna. Men hon lyckades fly platsen när agenterna försökte arrestera henne. Detta bekräftas av det sista kända meddelande som hon skickade en vän samma natt, rapporterar Daily Telegraph. ”Jag är på flykt från de väpnade säkerhetsstyrkorna”

Men Team 12 spårade henne nästan en timme senare. De knuffade in henne i baksätet på sin fordon, en frysbil. Men Nika gjorde kraftigt motstånd, berättar agenterna.

En av agenterna stoppade då sina strumpor i hennes mun men hon började kämpa emot. Då lade den andra ner henne på frysfacket och satte sig på henne. Situationen lugnade ner sig, säger en av agenterna enligt domstolshandlingarna. Agenten berättar att han då tänder ficklampan på sin telefon för att lysa upp baksätet. Då ser han att kollegan ”[hade] fört in sin hand i hennes byxor”.

När Nika gör motstånd och kämpar emot det sexuella övergreppet misshandlar agenterna henne med batong och elpistol. När föraren stannar bilen så hade hon avlidit.

Efter att ha dödat henne kontaktar förövarna en befälhavare inom revolutionsgardet. Befälhavaren beordrade dem att dumpa kroppen på gatan.