Khamenei förbjuder import av coronavaccin från USA och Storbritannien

Iranska regimens högste ledare förbjuder import av coronavaccin från USA, Storbritannien och Frankrike. Det medan regeringar i andra länder har redan börjat vaccinera en del av befolkningen och gör allt i deras makt för att säkra doser av coronavaccin.

”Det andra punkten beträffande coronaviruset är den att det är förbjudet att importera amerikanska och brittiska vacciner. Det har jag sagt till alla tjänstemän och nu säger jag det offentligt”, betonade Khamenei i ett tal som sändes av regimens statliga television idag.

Många i Sverige bland dem utrikesministern Ann Linde (S) och flertalet Iranexperter och journalister i svenska media har under året anklagat USA och landets Iransanktioner för brist på medicin i Iran. De har ivrigt hävdat att de amerikanska straffåtgärderna gör att Iran inte kan köpa coronavaccin.

Iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi fördömde Khameneis förbud och sade.

”Khameneis Röda halvmåne tillkännagav ett förbud mot import av 150 000 doser av Pfizer/BioNtech-vacciner. Detta kommer att kosta människoliv och går att jämställa med en avsiktlig massaker. Khameneis förbud mot import av coronavacciner är ett brott mot mänskligheten. Han är ansvarig för de tusentals av våra utsatta landsmän som dör på grund av coronaviruset.”

”Att ha tillgång till vacciner är en oförytterlig rättighet för de sjuka och folket i Iran. Prästerskapet kan inte stoppa folkliga protester och uppror genom och med sådana kriminella handlingar”, sade Maryam Rajavi i ett uttalande på fredagen.

Khamenei hånar USA medan dödstalet i Iran närmar sig 200,000

Khamenei passade även på att håna USA:s utgående president Donald Trump i sitt tal och sade. ”Om amerikanarna hade lyckats tillverka ett vaccin så skulle det nuvarande coronafiaskot inte skett i deras eget land. För några dagar sedan dog 4000 människor under ett dygn i deras land. Om de verkligen visste hur man tillverkar vaccin, om Pfizer kan tillverka vacciner varför vill de ge det till oss? De kan använda det själva så att de inte har allt för höga dödssiffror.”

”Det samma gäller Storbritannien”, påpekade Khamenei och tillade. ”Vi litar inte på dem. Jag litar verkligen inte på dem. Ibland vill de även testa sina vacciner på folk i andra länder för att se om det fungerar eller inte. Så import från USA och Storbritannien är förbjudet och jag ska tillägga att jag inte ens litar på Frankrike.

”Det beror på att de tidigare har get Hiv-smittade blod till folket tidigare. Det är tillåtet att importera vacciner från andra ställen som är trovärdiga.”

Khameneis tal kommer samtidigt som antalet döda i coronaviruset i Iran närmar sig 200,000 med rapporterade dödsfall från 478 städer.