Regimen i Iran fortsätter att missbruka fångar

När det gäller den hemska situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran 2020 tillhandahöll Iran Human Rights Monitor Iran-HRM.com en omfattande rapport. I detta avseende tillhandahöll människorättsaktivister värdefulla detaljer om regeringens mishandling av fångar, särskilt politiska aktivister, samvetsfångar och anhängare av etniska och religiösa minoriteter. Som vanligt under regeringen utsattes iranska fångar för trakasserier, psykisk och fysisk tortyr, förnekande av medicinsk behandling och avrättningar i strid med internationell lag. Ingen åtskillnad för politiska fångar Samvetsfångar placerades ständigt på avdelningar med våldsbrott, vilket är ett brott mot principen om separering av kategorier av brott för att utöva press på dem. Detta hände i fängelser över hela landet, men de främsta brottslingarna listades som Karajs centrala fängelse, Sepidar-fängelset i Ahvaz, Qarchak-fängelset i Varamin och Great Teheran Penitentiary. Flera gånger resulterade detta i vanliga brottslingars angrepp eller hot mot politiska fångar, ibland uppmuntrade av myndigheterna. I september attackerades till exempel Parastoo Mo’ini och Forough Taghipour av fångar på order av Qarchaks fängelsevaktare, medan Jafar Azimzadeh i juli attackerades två gånger på en dag av två fångar som han inte kände och Behnam Mousivand och Behnam Mahjoubi attackerades i Evin-fängelset. Ensamfängelse, tjänstemäns medel för att pressa fångar Myndigheterna har återigen använt långvarig isolering för att utöva press på fångar, särskilt för att bryta hungerstrejker. Detta användes mot många fångar från protesterna i november 2019, som också nekades medicinsk behandling för skador relaterade till tortyr.

Det användes också mot demonstranten Navid Afkari och hans bröder, arresterade under augusti 2018, den politiska fången Arjang Davoudi, 67, som har drabbats av allvarliga misshandel, och studenterna Ali Younesi och Amir Hossein Moradi, arresterade i april. Myndigheter torterar fångar genom medicinsk behandling förnekande Det är ett vanligt missbruk av deras rättigheter att neka sjuka eller sårade fångar medicinsk vård. Men regeringen har ökat denna tortyr mot fångar under koronaviruspandemin. Några viktiga exempel på missbruk av politiska fångar på detta sätt inkluderar: Sabre Rezaei Changiz Ghadam Khairi Mohammad Reza Saifzadeh Pezeshkan Saeed Eghbali Tillverkade ärenden mot fångar Myndigheterna har väckt konstaterade fall mot flera politiska fångar, inklusive Soheil Arabi, Niloufar Bayani, Nejat Anvar Hamidi, Majid Assadi, Mohammad Bannazadeh Amirkhizi och Payam Shakiba, för att skrämma dem.