Avrättning av barnbrottslighets i Iran idag

GENEVA (31 december 2020) – Tidigt på morgonen i Iran avrättades Mohammad Hassan Rezaiee för ett brott som han påstås ha begått när han var 16 år gammal. Detta är det fjärde bekräftade avrättandet av en barnförbrytare i Iran 2020.

Avrättning av barnförbrytare är kategoriskt förbjudet enligt internationell rätt och Iran är skyldigt att följa detta förbud. FN: s högkommissionär för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet fördömer kraftigt mordet på Mohammad Hassan Rezaiee. Vi är också förskräckta över att detta avrättning ägde rum trots ingripanden och engagemang från FN: s mänskliga rättighetskontor med Irans regering i denna fråga.

Det finns djupt oroväckande anklagelser om att tvingade bekännelser som utvunnits genom tortyr användes vid övertygelsen av Herr Rezaiee, och det finns många andra allvarliga farhågor om kränkningar av hans rättvisa rättigheter. Myndigheterna misslyckades också med att följa tillgängliga rättsliga vägar enligt den iranska strafflagen för att bevilja en omprövning till Rezaiee.

Avrättningen av Herr Rezaiee äger rum i samband med en serie nyligen avrättningar i Iran. Mellan 19 och 26 december avrättades minst åtta individer i olika fängelser över hela landet. Obekräftade rapporter tyder på att minst åtta andra individer riskerar förestående avrättning.

FN har upprepade gånger uppmanat Iran att upphöra med den fruktansvärda praxisen att avrätta barnförbrytare, men vi förstår att minst 80 barnförbrytare kvarstår på dödsraden. Högkommissionären uppmanar iranska myndigheter att stoppa alla avrättningar av barnförbrytare och omedelbart granska deras ärenden i linje med internationell mänsklig rättighet.