Iran: Tre sunnitiska fångar avrättade i fängelset i Mashad

Torsdagen den 31 december 2020 hängde mullahs-regimen tre sunnitiska fångar, Hamid Rastbala, Kabir Sa’adat Jahani och Mohammad Ali Arayesh, på anklagelsen för att vara ”förbjudna” i Vakil-Abab-fängelset i Mashhad, nordöstra Iran. De hade genomgått fem och ett halvt års fängelse och tortyr.

Dessa fångar fördes plötsligt till isolering på onsdag och hängdes nästa dag utan att meddela sina familjer. De hade arresterats av Mashhads underrättelsetjänst och överförts till Vakil-Abad-fängelset efter månader av tortyr och trakasserier.

Samma dag hängdes Mohammad Hassan Rezaiee, 16 när han arresterades, efter att ha tillbringat 13 år i fängelse. Hans avrättande i staden Rasht, norra Iran, trots protester från mänskliga rättighetsorganisationer och organ, var en uppenbar kränkning av den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och konventionen om barnets rättigheter.

Den religiösa fascismen som styr Iran är uppslukad av inhemska och externa kriser och rädd för offentliga protests utbrott. Mer än någon annan tid befinner sig det i behov av att intensifiera förtrycket och sprida terrorismens och hotens atmosfär bland allmänheten.

Fru Maryam Rajavi, den utvalda presidenten för National Council of Resistance of Iran (NCRI), fördömde kraftigt de pågående avrättningarna, särskilt av sunnier och minderåriga, och uppmanade FN, internationella människorättsorganisationer och Europeiska unionen att agera för att rädda livet för döda fångar. Hon betonade återigen behovet av en internationell delegation för att besöka iranska fängelser och fångar, liksom för remiss av ärendet om systemisk kränkning av de mänskliga rättigheterna i Iran till FN: s säkerhetsråd så att regimens ledare kan möta rättvisa fyra decennier av brott mot mänskligheten.