Iranska regimen avrättar 14 personer inför världsdagen mot dödsstraff

Iranska regimen inleder en ny våg av avrättningar i ett försök att skapa en atmosfär av rädsla efter folkliga protester mot den ekonomiska situationen i landet och iranska valutans störtdykning i förra veckan.

Onsdagen den 10 oktober, som markerar den nionde årsdagen av världsdagen mot dödsstraff, avrättade regimen fyra fångar vid Tabrizs centrala fängelse genom kollektiv hängning.

Samma dag avrättades ytterligare fem fångar vid Adel Abad-fängelset i staden Shiraz, varv två genom offentlig hängning och tre andra genom kollektiv hängning i fängelset.

Den sjätte oktober avrättade regimen sex fångar vid Zahedan-fängelset genom hängning vilket gör att den offentliga siffran för antalet avrättningar som tillkännagivits av regimens egna medier under den senaste veckan uppgår till 15.

Enligt uppgifter till FFFI kan antalet vara betydligt högre om man räknar med de hemliga avrättningarna i landets fängelser som ingen av regimens myndigheter kungör.

FFFI:s källor säger även att flera fångar har förflyttats till isoleringscell i väntan på att deras dödsstraff ska verkställas vilken dag som helst.

EU:s högsta representant i utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, uttryckte nyligen sin oro över rapporter om att avrättningen av politisk fången Gholamreza Khosravi Savadjani kan vara nära förestående och uppmanade iranska regimen att upphöra med dödsstraff.

Vågen av nya barbariska avrättningar i Iran startas samtidigt som folket trotsar prästerskapets repressiva kräftåtgärder som blivit allt intensivare, under den senaste månaden, för att protestera mot landets hopplösa ekonomiska situationen och social misär bland den stora medelklassen i samhället.

Den tredje oktober drabbade prästerskapets kravallpolis samman med valutahandlare och tusentals vanliga människor som demonstrerade i huvudstaden Teheran, vilket FFFI och andra internationella medier rapporterade.

Polisen sköt tårgas för att skingra demonstranterna som samlats utanför centralbanken och i den stora basaren. Demonstranterna skanderade regimkritiska slagord bland annat ”Ahmadinejad lämna Syrien ifred, tänk ut någon plan för oss” och ”ned med den regering som lurar folket”.

I samband med världsdagen mot dödsstraff har brittiska utrikesdepartement sammanställt en presentation om antalet avrättningar i Iran, vilket visar att prästerskapet avrättade minst 600 personer under 2011.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.