En 24-årig Baloch-demonstrant dog i polisens förvar i staden Zahedan

En 24-årig Baloch-demonstrant dog i polisens förvar i staden (Zahedan) efter att ha blivit svårt misshandlad av poliser, säger människorättsaktivister.

Haalvsh, en grupp som övervakar rättighets kränkningar av Baloch-människor av iranska myndigheter i det iranska ockuperade Balochistan, sa den 23 februari att Ebrahim Rigis kropp ska stanna kvar på den kriminaltekniska avdelningen i Zahedan tills en obduktion utförs.

Polisen ska ha hotat familjen att hålla tyst.

Rigi, en läkare, greps första gången den 13 oktober 2022, i samband med protester som utlöste efter våldtäkten av den 15-åriga flickan Maho Baloch och Zahedan-massakern av fredliga demonstranter.

Han anklagades senare för att ”föra krig mot Gud” och ”korruption på jorden”, vilket kan leda till dödsstraff.

Han släpptes mot borgen den 1 januari och greps på nytt den 22 februari på Karimpur Street. Han fördes till polisstationen nr.12. där han misshandlades till döds.

Balochfolk har hållit protestmöten varje fredag sedan den 30 september, då säkerhetsstyrkor dödade nästan 100 personer i den dödligaste incidenten hittills under fem månader av den nya vågen av demonstrationer som utlöstes av en 22-årig kurdisk kvinnas död, Zhina. Amini, i arresten av Teherans moralpolis.

Kurdiska politiska aktivister har vägrat att använda namnet ”Mahsa Amini” och sagt att det var hennes ”koloniala namn” som påtvingats henne av Iran och att hennes kurdiska namn Zhina Amini inte accepterades.

Gruppen sa att domaren för den särskilda avdelningen för mordutredning, Mr Jahantigh och rättsmedicinaren bekräftar att Ibrahim dog till följd av misshandeln som ägde rum inne på polisstationen 12.

I detta avseende har polisstation 12 meddelat att varje misshandel som ägde rum var utanför polisstationen och inte inne på polisstationen, men rättsläkaren bekräftade att misshandeln var nyligen och inträffade under de tidiga timmarna efter att ha överförts till polisstationen .

Å andra sidan försöker poliserna på den 12:e polisstationen och Zahedan-polisen stoppa familjen från att driva ärendet.

Amnesty Iran har i ett uttalande kallat Ebrahim Rigis död ett ”hemskt” angrepp på rätten till liv av de iranska myndigheterna.

Tidigare Doktor Ayda Rostami och Parisa Bahmani blev mördad för att de behandlade skadad demonstranter.