Den iranska regimen försöker undvika ansvar för demonstranters död

Under mer än 100 dagar av Iran-upproret har vi ofta stött på fall där demonstranters död officiellt har tillskrivits olyckor, självmord, kroniska sjukdomar, etc.

Behnaz Afshari var en collegestudent som dödades i protesterna i Pakdasht, men det tillkännagavs officiellt att hon dödades i en olycka.

Qazaleh Qassemi, en 26-årig kvinna som arbetar i en djuraffär, dödades av säkerhetsstyrkor med batongslag men påstod sig officiellt ha dött i en bilolycka.

Fereshteh Ahmadi, mamma till två små barn, sköts i bröstet av säkerhetsstyrkor när hon stod på balkongen till sitt hus. Ändå sa regeringen att hon blev skjuten inifrån sitt hus och pressade sin far och bror att stödja detta scenario.

Kobra Sheikheh sköts av slumpmässiga skjutningar av säkerhetsstyrkor in i människors hus. Regeringsstyrkor bröt sig därefter in i huset, filmade platsen och intervjuade hennes man. Senare censurerade de dock intervjun och blandade den med uttalanden från guvernören och låtsades att demonstranterna hade skjutit fru Sheikheh.

I fallet med Neda Sheibani, en sporttränare, tog de fram påtvingade erkännanden från henne och sände dem på TV som om hon planerade en bombplan.

Batongslagen dödade Nasrin Qaderi, men den iranska regimen sa att hon hade blivit förgiftad av att dricka alkoholhaltiga drycker.

Det senaste fallet var fallet med Dr Ayda Rostami, som tillsammans med sina kollegor gick hus till hus och behandlade de skadade i protesterna.

Dr Ayda Rostami var en osjälvisk och humanitär läkare, bara 36 år gammal.

Våra lyssnare kanske har hört att många av de som skadats i protesterna inte går till ett sjukhus för vård eftersom underrättelsetjänsterna och civilklädda agenter för bort de sårade från sina sjukhussängar. Så var fallet under upproret i november 2019 och vad de också gjorde under 1980-talet.

Så varje demonstrant som skadas under protesterna går inte till ett sjukhus. De stannar hemma och ber en betrodd läkare att besöka dem hemma. Dr Ayda Rostami var en betrodd läkare som såg patienter i Ekbatandistriktet, en av protesthärdarna i Teheran.

Måndagen den 12 december var hon på besök hos patienter när hon insåg att hon var färdig med sitt bandage och gasväv. Så hon gick ut för att hämta lite från ett apotek men kom aldrig tillbaka.

Vid lunchtid på tisdagen ringde de hennes familj från polisstationen och informerade dem om att Ayda hade dött i en bilolycka kvällen innan och att de var tvungna att åka till Teherans huvudkyrkogård, Behesht-e Zahra, för att ta emot hennes kropp.

Forensics Office hade beordrats att skriva dödsorsaken som ”att bli träffad av ett hårt föremål” i ”en olycka”. De ville inte visa kroppen för familjen, men familjen insisterade på att få se den.

När de öppnade omslaget blev familjen chockade över att se doktor Rostami med ett krossat ansikte och näsa, brutna armar och ett ögat med kärnor. Hennes kropp var också blåslagen i den nedre delen, vilket tyder på ärren efter ett sexuellt övergrepp. Uppenbarligen hade hon dödats under tortyr.

Polisen har dock ännu inte visat platsen för olyckan eller Aydas bil för sin familj.

Omständigheterna kring Dr Rostamis död upprörde allmänheten, så rättsväsendet kom ut och gav en förklaring.

Rättsväsendet sa att Dr Ayda Rostami hade kastat sig från en gångbro efter att ha bråkat med en man som de sa var hennes pojkvän.

Fallet med Dr Ayda Rostami är ett av de senaste fallen av den iranska regimens falska berättelser om demonstranters död. Sedan starten av protesterna i Iran i mitten av september har de iranska myndigheterna spridit falska rapporter för att dölja sin roll i unga demonstranters död.