Irans revolution markerar 100:e dagen av obevekliga protester

Revolutionen i Iran markerar sin 100:e dag på lördagen sedan dagen då 22-åriga Mahsa Amini, en ung iransk kurdisk kvinna, dödades i polisens förvar efter att ha arresterats för att inte ha täckt sitt hår ordentligt.

Ända sedan den dagen har Iran bevittnat oöverträffade och obevekliga protester mot regimen som har utvecklats till en rikstäckande uppmaning om ett slut på mullornas regim. Demonstranter på gator över hela landet skanderar anti-regimens paroller inklusive “Död åt Khamenei!” och “Död åt diktatorn!” hänvisar direkt till regimens högsta ledare Ali Khamenei.

Protesterna i Iran har till denna dag utökats till minst 280 städer. Över 750 människor har dödats och mer än 30 000 har arresterats av regimens styrkor, enligt källor till den iranska oppositionen. Namnen på 601 dödade demonstranter har publicerats.

På lördagsmorgonen strejkar anställda i den lokala fastighetsregistreringsorganisationen i städer över hela landet. Detta inkluderar bland annat städerna Mashhad, Yazd, Khalkhal, Izeh, Azna, Dorud, Aligudarz, Takestan, Haftgel, Khorramdasht, Ramhormoz, Joghatay.

I Teherans Tehranpars-distrikt höll en grupp studenter ett protestmöte och skanderade “Död åt Khamenei!” och “Död åt diktatorn!”

Irans Baluchi-gemenskap startade sina veckovisa fredagsmöten i går efter deras massböner och gick ut på gatorna för antiregimdemonstrationer. Sådana protester rapporteras från olika städer i den stora Sistan & Baluchestan-provinsen i sydöstra Iran.

På fredagsmorgonen inledde modiga demonstranter i staden Zahedan och Rask en massiv demonstration mot mullornas regim när människor lämnade sina moskéer efter fredagsbönen och började skandera anti-regimens slagord. En stor skara demonstranter i Zahedan, huvudstaden i Sistan & Baluchestan-provinsen, sågs skandera en mängd olika slagord, inklusive “Död åt Khamenei!” och “Död åt diktatorn!” tillsammans med andra slagord som fördömer regimens säkerhetsstyrkor och mullornas landsomfattande tillslags åtgärder.

Protesterna i Iran började efter Mahsa Aminis död. Mahsa (Zhina) Amini, en 22-årig kvinna från staden Saqqez i Kurdistanprovinsen, västra Iran, som reste till Teheran med sin familj, greps tisdagen den 13 september vid infarten till Haqqani Highway av regimens så kallad “Guidance Patrol” och överförs till byrån “Moral Security”.

Hon misshandlades brutalt av moralpolisen och dog av sina sår på ett sjukhus i Teheran den 16 september. Händelsen utlöste protester som snabbt spred sig över Iran och återuppväckte folkets önskan att störta regimen.