Irans protester fortsätter när människor samlas i solidaritet med kurdiska städer

Det rikstäckande upproret i Iran markerar sin 69:e dag på onsdagen med människor i många städer över hela landet som fortsätter sina anti regim protester och skanderar slagord i solidaritet med sina landsmän i landets kurdiska städer, särskilt Javanrud och Piranshahr.

Tisdag kväll bevittnade också demonstranter i många städer som gick ut på gatorna trots regimens kraftiga tillslags åtgärder. Modiga lokalbefolkningen fortsätter trenden att använda molotovcocktails för att rikta in sig på platser för den paramilitära styrkan Basij som är ansluten till regimens Islamiska revolutionsgardet (IRGC), kontor för representanter för regimens högsta ledare Ali Khamenei, kontor för medlemmar av regimens Majlis (parlament) som anslöt sig till en uppmaning nyligen att få alla arresterade demonstranter avrättade och andra byggnader anslutna till staten.

Protesterna i Iran har till denna dag utökats till minst 250 städer. Över 640 människor har dödats, och mer än 30 000 har arresterats av regimens styrkor.

På onsdagsmorgonen fortsatte adliga köpmän och butiksägare i många städer sin generalstrejk för att fördöma regimens fruktansvärda grymheter mot försvarslösa människor under de senaste dagarna, och för att uttrycka sin solidaritet med sina landsmän i Irans kurdiska städer. Dessa strejker rapporterades bland annat i städerna Javanrud, Piranshahr, Bukan, Kamyaran, Urmia, Saqqez, Oshnavieh, Salas-e Babajani och Ahvaz. Professorer och studenter vid Kurdistans universitet bojkottar sina lektioner i dag och fördömer regimens dödliga tillslag mot kurdiska städer. I andra sådana protester strejkade även arbetare från South Aluminium Corporation i staden Lamerd i södra centrala Iran i dag.

I Qazvin strejkade arbetare från Bahman Diesel Company på onsdagen. Studenter vid Amir Kabir University i Teheran bojkottade sina klasser och protesterade mot myndigheternas arrestering av ett stort antal av deras klasskamrater. Även i landets huvudstad fortsätter studenter vid Pars Higher Education Institute of Art and Architecture de rikstäckande protesterna. Studenter vid Teherans Allameh Tabataba’i-universitet sågs också hålla en anti-regim samling och skandera ”Fattigdom! Korruption! Orättvisa! Ned med detta tyranni!”

I Teheran på onsdagen sågs människor på stadens berömda stora basar skandera ”Död åt diktatorn!” I ett annat område av den berömda basaren sågs andra skandera ”Kurdistan är Irans stolthet!” i solidaritet med sina landsmän i Irans kurdiska områden.

Demonstranter i huvudstadens Moshiriyen-distrikt gick ut på gatorna igen på onsdagskvällen och började skandera slagord till stöd för landets kurdiska städer: ”Frihet! Frihet! Frihet!” och ”Död åt diktatorn!” Myndigheterna skickade säkerhetsenheter till området och försökte bortföra ett antal av lokalbefolkningen.

Lokalbefolkningen i Zahedan, huvudstaden i Sistan & Baluchestan-provinsen i sydöstra Iran samlades till stöd för landets kurdiska städer och började skandera ”Död åt Khamenei!” och ”Död åt IRGC!”