Avrättningar under Hassan Rouhanis presidentskap

Iran Human Rights (IHR); 13 april 2021: Enligt Irans rapporter om mänskliga rättigheter avrättades minst 4 047 personer under de 7,5 år av Rouhanis presidentskap.

Den 13: e årsrapporten om dödsstraffet i Iran ger en analys av antalet avrättningar under Mahmoud Ahmadinejad jämfört med Hassan Rouhani.

Följande är ett utdrag ur årsrapporten om dödsstraffet i Iran.

Denna årsredovisning för 2020 publiceras bara några månader före utgången av Hassan Rouhanis andra och enligt konstitutionen sista presidentperiod. Rapporter från IHR avslöjar att minst 4 047 personer har avrättats under 7,5 år av Hassan Rouhanis presidentskap. Detta är betydligt högre än antalet rapporterade avrättningar under Ahmadinejads presidentskap under åtta år. Även om presidenten inte har någon direkt roll vid utfärdande eller genomförande av avrättningar har Hassan Rouhani aldrig kritiserat eller uttryckt oro över den kraftiga ökningen av antalet avrättningar under sitt presidentskap.

Iran Human Rights (IHR); 13 april 2021: Enligt Irans rapporter om mänskliga rättigheter avrättades minst 4 047 personer under de 7,5 år av Rouhanis presidentskap.

Den 13: e årsrapporten om dödsstraffet i Iran ger en analys av antalet avrättningar under Mahmoud Ahmadinejad jämfört med Hassan Rouhani.

Följande är ett utdrag ur årsrapporten om dödsstraffet i Iran.

Siffrorna ovan visar de rapporterade exekveringsnumren under Mahmoud Ahmadinejads två mandatperioder (från juni 2005 till juni 2013) och 7,5 år av Hassan Rouhanis presidentskap (juli 2013 till december 2020). Siffrorna baseras på rapporterade siffror och de faktiska siffrorna är troligen högre. Det finns större felmarginaler för siffrorna under den första omgången av Ahmadinejads presidentskap (2005-2009)

Genomsnitt månadsvis avrättning under Ahmadinejad och Rouhani

En genomgång av Rouhanis 7,5 år som president visar att det genomsnittliga antalet avrättningar under hans presidentskap var i genomsnitt 45 jämfört med i genomsnitt 35 månadsavrättningar under de två perioderna av den tidigare presidenten, Mahmoud Ahmadinejad. Det bör noteras att ändringsförslaget till lagstiftningen mot narkotika 2017 också minskade det månatliga genomsnittliga antalet avrättningar under Rouhanis presidentskap.