Iran Human Rights: Den internationella gemenskapen måste arbeta för att frigöra Ali Younesi och Amirhossein Moradi

Iran Human Rights (IHR); 16 april 2021: Enligt en före detta cellkompis har studenter Ali Younesi och Amirhossein Moradi utsatts för tortyr och misshandel för att tvinga fram falska bekännelser från dem. Ett år efter arresteringen hålls Ali och Amirhossein fortfarande i säkerhetsavdelning 209 i Evin-fängelset utan rättegång eller tillgång till sin advokat.

Deras advokat har sagt att han inte har fått träffa eller prata med sina klienter och att de har anklagats för efsad fil arz (korruption på jorden). Åtalet straffas av döden och riskerar att avrättas Ali och Amirhossein. Iran Human Rights hade tidigare varnat för de överhängande tunga straff och tv-bekännelser som de två studenterna skulle stå inför.

Enligt före detta politisk fånge och ögonvittne, Mojtaba Hosseini, led Ali Younesi fortfarande av slag i ögonen tre månader efter arresteringen.

IHR-direktören, Mahmood Amiry Moghaddam, sade: ”Ali Younesi och Amirhossein Moradi har under det senaste året varit under den mest intensiva pressen för att tvinga fram falska bekännelser och har inte haft tillgång till advokater som de väljer. De anklagelser som gjorts mot dem av rättsväsendet har tillverkats av säkerhetsinstitutionerna och har ingen rättslig grund. Vi är oroliga för att de kommer att tvingas utföra falska bekännelser genom tvång och tortyr, som kan användas som grund för tunga straff mot dem. ”

Enligt Mojtaba Hosseini varade tvångsbekännelsessessionerna ibland hela natten och slutade inte förrän manuserna lästes i exakt ton och sätt som förhörarna letade efter.

Iran Human Rights upprepar sin tidigare ståndpunkt när det gäller att fördöma deras behandling, vilket är olagligt även av Islamiska republikens egna lagar, och uppmanar det internationella samfundet att säkerställa omedelbar frisättning av de två fängslade studenterna, tillgång till deras advokater och rättvis rättegång och en rättvis rättegång. i deras fall, oavsett eventuella anklagelser från förhörare och bekännelser som kan dras ut ur dem under tryck.

Ali Younesi, en datorteknikstudent vid Sharif University of Technology, och Amir Hossein Moradi, en fysikstudent vid universitetet, arresterades utan laglig kallelse den 10 april 2020 och hölls i isolering i två månader innan de överfördes till ministeriet. av Intelligence (MOIS) avdelning 209 i Evin Prison.

I en intervju med Emtedad online sa deras advokat Mostafa Nili att han inte har fått träffa eller prata med sina klienter under det senaste året. Dessutom skjöts deras rättegång som skulle äga rum den här veckan efter att säkerhetsstyrkor godtyckligt beslutade att inte ta de två studenterna till domstol.

Alis bror, Reza Younesi, hade tidigare sagt: ”Ali fördes hem av 12 säkerhetsofficerer med kläder. Agenterna hade slagit honom allvarligt, han hade blod i ansiktet, huvudskador och hade blivit fysiskt övergreppade. Officerna plundrade hela huset och tog alla mobiltelefoner, datorer och min fars bil. ”

Mojtaba Hosseini, en före detta politisk fånge som hölls i avdelning 209 i Evin-fängelset under en tid och nu befinner sig utanför Iran, berättade för IHR att Ali Younesi hölls i en liten isoleringscell med starkt ljus under hela två månaders förhörsfas. 24/7, vilket hindrade Ali från att någonsin vila.

Trycket från de långvariga förhörssessionerna och hoten mot hans familj fick Ali Younesi att säga till förhörarna att han var villig att till och med erkänna att han dödade Imam Hossein (den tredje shiamannen) under Ashura (slaget vid Karbala, 680 e.Kr.), om de släppte honom.

Säkerhetsstyrkorna hade också sagt till Ali Younesi att de tog honom för att träffa den svenska ambassadören, men han insåg med tiden att det var en säkerhetsfälla.

Iran Human Rights anser att sådana trycktaktiker är ett verktyg av säkerhetsstyrkor för att sätta i gång tvingade bekännelser och användas som bevis vid utfärdandet av dödsstraff och varnar för risken för Ali Younesi och Amirhossein Moradis liv.

Den 5 maj 2020 anklagade Gholamhossein Esmaeili, talman för Islamiska republikens rättsväsende Ali och Amirhossein för att ha kopplingar till dissidentgrupper och ha ”explosiva anordningar”. Deras familjer har förnekat sådana påståenden.

Med hänvisning till COVID-19-pandemin, Gholamhossein Esmaili, sa de två studenterna ”ville skapa en katastrofal situation under Corona, vilket motverkades av säkerhetsstyrkanas vaksamhet.”

Vid den tiden reagerade Alis syster, Aida Younesi, på rättsväsendets anklagelser i ett Twitter-meddelande. Hon kallade alla anklagelser ”löjliga” och sa att det var oklart vad som hade hänt med hennes bror under de senaste 26 dagarna.

På gymnasiet vann Ali Younesi silver och guld vid National Astronomy Olympiad 2016 respektive 2017. Under sitt gymnasieår vann han guldmedaljen med det iranska landslaget vid 2018 års astronomi-olympiad i Kina. När han arresterades studerade han datavetenskap vid Sha