Folket betalar priset för regimens politik

Under de senaste dagarna erkände Irans statliga medier hur regimens felaktiga politik hade förstört det iranska folkets liv. De varnar också regimen för ett annat rikstäckande uppror.

Regimens ursäktare försöker skylla sanktionerna för Irans ekonomiska och sociala problem. Men statliga medier identifierar regimens dåliga förvaltning som den verkliga källan till alla Irans problem.

”Många experter tror att Irans ekonomi är sjuk. Men beror landets ekonomiska problem verkligen på utländska sanktioner? Om vi ​​granskar experternas ord kommer vi till svaret som är ”nej” ”skrev den statliga Arman dagligen på tisdag, i en artikel med titeln” Folk betalar regeringens passivitet.

Vem betalar priset för regimens ekonomiska dåliga förvaltning?
Den så kallade privatiseringsorganisationen i Iran har avvecklat Irans offentliga tillgångar och sålt dem till privata ägare. Dessa privata ägare är mestadels regimens medlemsförbund, främst de som har nära band med IRGC. På grund av denna så kallade privatiseringsprocess förstördes många iranska fabriker och industrier. En av dessa fabriker är HEPCO, en gång den största och blomstrande tillverkaren av industrimaskiner. Haft Tapeh sockerbruk var en annan industri, en gång den största agroindustriella sockerfabriken i Mellanöstern, som förstördes på grund av denna privatiseringsplan.

Som ett resultat av denna process förlorade många arbetare sina jobb, och de så kallade privata ägarna har försenat att betala arbetarnas löner. Det finns alltså många protester och strejker från berövade arbetare av HEPCO, Haft Tapeh och andra fabriker.

Iranska arbetare får inte sina löner i flera månader, medan deras löner ligger långt under fattigdomsgränsen på 10 miljoner tomans, vilket gör det svårt för dem att få fram en slut.

”Den häftiga inflationstakten och den oroliga ekonomin flyttade återigen fattigdomsgränsen. Fattigdomsgränsen för en familj på fyra är 10 miljoner tomans. Den senaste publicerade statistiken om fattigdomsgränsen är relaterad till maj i år, uppskattad till 9 miljoner tomans. Med tanke på den växande inflationstillväxten, de skyhöjande priserna under de senaste fyra månaderna inom olika ekonomiska sektorer, har fattigdomsgränsen uppenbarligen översteg 10 miljoner tomans. Den fattiga gränsen på 10 miljoner toman anger de svåra förhållandena för låginkomstfamiljer, särskilt arbetare. Skillnaden mellan inkomst och fattigdomsgräns är en upprepad historia. Men de skyhöjande priserna på grund av coronavirus har gjort denna skillnad viktigare än tidigare, skrev den statliga Sobh-e Emrooz dagligen på måndag.

Iranier kan inte köpa kött, kyckling eller till och med frukt och protesterar mot regimens missförvaltningar.

I ett program om regimens statliga TV den 11 mars rekommenderade Abbas Ghobadi, vice handelsminister, ministeriet för industri, gruvor och handel, människor att sänka nivån på sina förväntningar och ”inte äta kött eller frukt.”

”Om människor inte ska köpa eller konsumera någon” dyr ”mat kommer detta så kallade recept från biträdande minister att utvidgas till att omfatta andra viktigare livsmedel. Med de skyhöjande priserna finns det ingenting kvar att äta på folks bord så att de kan överleva, skrev den statliga Mostaghel dagligen den 16 mars.

Regimen har förstört Irans ekonomi. På måndagen avslöjade IRGC en annan missilstad och skryter om sin militära makt. Under tiden har iranierna att göra med fattigdom och skyhöjande priser. Regimens handlingar har gjort samhället till ett pulverfat, och människor, särskilt ungdomar, protesterar ständigt mot hårda levnadsförhållanden. Tre stora Iran-protester sedan 2018 visar att det iranska folket inte vill ha denna regim, vilket har skrämt den härskande teokratin.

”Den nuvarande situationen för den tredje generationen efter revolutionen varnar [regimen] att det inte är lätt att styra denna generation, eftersom de är annorlunda när det gäller den nuvarande situationen. Fortsättningen av den nuvarande situationen i tredje generationen kan vara ett allvarligt hot mot det kulturella och till och med politiska systemets framtid. [regimens tjänstemän] måste tänka på ett sätt att hantera hotet framöver ”, skrev den statliga Jahan-e Sanat dagligen den 16 mars.