Att blunda för Irans terrorism i Europa kommer att ge irreparabel slag till Europa

Tidigare denna månad uppnådde västvärlden en betydande milstolpe i sina relationer med den iranska regimen när en högt rankad iransk diplomat dömdes skyldig till att planera terrorism i hjärtat av Europa. Även om många andra sådana siffror har kommit under misstanke tidigare och flera har utvisats från sina diplomatiska tjänster, var Assadollah Assadi den första som faktiskt åtalades. Hans rättegång var förmodligen ett tecken på minskande tålamod för Irans ondartade aktiviteter, men tyvärr har det ännu inte gett upphov till en bredare förändring i västerländsk politik gentemot den iranska regimen.

Ändå är detta skifte mycket viktigt, eftersom detaljerna i Assadis rättegång tydliggör. Utredare och åklagare betonade upprepade gånger att det specifika komplottet i fråga, försöket att bomba en iransk utlandsförsamling som hölls strax utanför Paris i juni 2018, inte var en produkt av Assadis eget initiativ utan hade genomförts på order från högt i den iranska regimen. Som en del av denna komplott anställde Assadi tre medsammandragare inklusive ett iransk-belgiskt par till vilket han personligen levererade en explosiv anordning tillsammans med instruktioner om att placera den så nära evenemangets huvudtalare, den iranska motståndsledaren Maryam Rajavi.

Genom att klargöra att Rajavi var det främsta målet bekräftade Assadi effektivt förhållandet mellan terrorplottet och de utmaningar som regimmyndigheterna då stod inför i Iran. Flera månader innan tomten motverkades av europeisk brottsbekämpning, tog iranier i mer än 100 städer och städer ut på gatorna i en spontan protest mot det härskande systemet.

Medan den här rörelsen fortfarande var i full gång erkände Irans regerings högsta ledare Ali Khamenei motvilligt att Nationella Council of Resistance of Iran(NCRI) hade spelat en viktig roll för att organisera protesterna och popularisera deras ovanligt provocerande slagord, som uttryckligen stödde regimskifte och skapandet av en sådan demokratisk regering som fru Rajavi har förespråkat i sin 10-punktsplan för landets framtid. Den planen stöder också separationen av religion från staten och rättsliga skydd för kvinnors och minoriteters rättigheter, och som sådan har den erkänts av ett politiskt skiftande antal västerländska beslutsfattare.

Denna ståndpunkt upprepades nyligen i en resolution som sponsrades av 112 medlemmar i USA: s representanthus. Dokumentet hänvisar till Assadi-ärendet och fördömer vederbörligen Irans välkända sponsring av internationell terrorism, men det lyfter också fram den framtida rollen för en organiserad oppositionsrörelse för att utrota terrorismen och sätta den iranska nationen på vägen mot fredliga relationer med demokratiska nationer i världen.

Specifikt erkänner resolutionen ”det iranska folkets rättigheter och deras kamp för att upprätta en demokratisk, sekulär och nukleär republik Iran.” Och det uppmanar Europeiska unionen och resten av det internationella samfundet att hjälpa till att stödja den rörelsen genom att vidta sina egna åtgärder för att stoppa en rad ”ondartade aktiviteter” av den regerande teokratin och att ”hålla Iran ansvarig för att ha brutit mot diplomatiska privilegier.”

Lyckligtvis har vissa europeiska lagstiftare redan visat sin affinitet för den ståndpunkt som uttrycks i denna resolution, och det är mycket möjligt att deras antal utvidgades mitt i Assadi-rättegången. Innan domen ens återlämnades utfärdades uttalanden av nuvarande ledamöter av Europaparlamentet och av tidigare regeringstjänstemän i mer än ett dussin EU-länder som uppmanade samma grundläggande handlingssätt som det som nämndes i parlamentets resolution.

Åtminstone ett sådant uttalande, riktat till Europarådets parlamentariska församling, betonade specifikt sambandet mellan Irans utländska terrorism och dess inhemska motverkningar av oenighet. Enligt uttalandet har dessa två metoder tillsammans varit ”grunden för Irans överlevnadsstrategi i årtionden.” Följaktligen uppmanade den ledningen för Europeiska unionen att göra framtida diplomatiska eller handelsmässiga förbindelser med Iran villkorade av påvisbara förbättringar på båda dessa områden.