Internationell internetkonferens efter dom mot iranska regimens diplomat

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) höll en internationell internetkonferens på torsdagen efter den historiska domen mot iranska regimens diplomat i Belgien för terrorism.

“Domen pekar på två saker: att en diplomat inte har immunitet för brottsliga handlingar och den iranska statens ansvar i vad som skulle ha blivit ett blodbad”, säger den belgiske advokaten Georges-Henri Beauthier till journalister utanför domstolen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det rapporterar TT och tillägger genom att citera hans kollega Rik Vanreusel “En historisk dag. Vi kan vara stolta över vårt lilla Belgien”.

Krav på att terroriststämpla revolutionsgardet och stänga ner regimens ambassader

Flera parlamentariker, f.d. statstjänstemän och ministrar från USA, Europa och Kanada samt NCRI:s valda president, Maryam Rajavi, deltog i torsdagens internetkonferens (för namn på deltagare se nedan). Några av talarna var också målsägande i rättegången.

De välkomnade domen mot regimens diplomat i sina tal och uppmanade EU och internationella samfundet att agera mot regimens statliga terrorism och anta en bestämd politik gentemot Iran.

Talarna stödde kravet från NCRI och betonade att EU och Storbritannien bör nu terrorstämpla regimens revolutionsgarde och underrättelseministerium (MOIS) i sin helhet.

Maryam Rajavi beskrev dagens dom som historisk och en seger för iranska folket och motståndsrörelsen och tillade.

“[Dagens domen] var ett stort kraftigt politiskt och diplomatiskt nederlag mot den iranska regimen och ett irreparabelt slag mot dess strategi att exportera och sprida terrorism.”

“Den fällande domen mot regimens terroristdiplomat i den belgiska domstolen är i själva verket en fällande dom för prästerskapet i sin helhet”, sade hon i sitt tal.

“Iranska motståndsrörelsen uppmanar återigen Europas regeringar att ändra sin strategi och politik”, sade hon i sitt tal och framförde följande krav.

“Stäng ner regimens ambassader och andra centrum i Europa eftersom de utgör navet för regimens terrorism. Ställ regimens utrikesminister till svars. [Domen] bevisade att hans ministerium samt ambassader och diplomater under hans kontroll var inblandade i planeringen och förberedelser av ett möjligt massmord.”

Se konferensen i sin helhet på twitter.