Regimkritiska protester vid firandet av Studentens dag i Iran

Studenter vid Teherans Universitet iscensatte protester under lördagen när prästerskapets nya president, Hassan Rohani, höll sitt tal på universitet i samband med firandet av Studentens dag i Iran.

Studenterna avbröt Rohanis tal vid flera tillfälle genom att skandera slagorden ”politiska fångar måste friges” och  ”studenter dör hellre än att leva i skam”. Detta trots stora restriktioner och enorma säkerhetskontroll för studenterna.

Prästerskapets statliga tv-station som direktsände Rohanis tal från Teherans Universitet, stängde av ljudet gradvis men blev till slut tvungen att stoppa direktsändningen för att hindra ett fiasko för regimen och bryta sändningen av studentens protester. Den statliga televisionen censurerade även bort frågestunden med Rohani efter hans tal för att rädda regimens ansikte.

Det förekom även studentprotester vid Teherans Sharif Industrial University, enligt rapporter.

Uppgifter till FFFI säger att studenterna hade satt upp en stor skylt med texten ”tillträde förbjudet” vid universitetshuvudentré i protest mot närvaron av Hossein Shariatmadari, huvudredaktör för regimens dagstidning Keyhan och känd som högsta andlige ledarens megafon. Shariatmadari tvingades smyga in på universitet bakvägen för att hålla sitt tal på universitet i samband med Studentens dag. Men studenterna var vaksamma och fortsatte sina protester mot hans närvaro när han skulle hålla sitt tal. Dessförinnan hade studenterna meddelat att de ”inte kommer låta någon att ljuga för dem med fräckhet på deras eget universitet … ”

Det har också rapporterats om flera studentprotester vid andra universitet runt om Iran i samband med firandet av Studentens dag under lördagen.

Prästerskapets myndigheter och säkerhetspolis hade vidtagit flera repressiva åtgärder och infört stora restriktioner vid universitet runtom i landet för att stoppa omfattande studentprotester under dagen i samband med det årliga firandet av Studentens dag. Ett av de många säkerhetspådrag i avsikt att förebygga regimkritiska protester vid univeristeten vara att endast tillåta studenter med medlemskap i basij-milisen att närvara för att lyssna på prästerskapets representanter som höll tal på olika universitet runtom i landet.

Det kom också rapporter om sammandrabbningar mellan studenter och regimens säkerhetsstyrkor samt medlemmar av basij-milisen vid olika universitet, i synnerhet i huvudstaden Teheran, under lördagen. Enligt uppgifter har flera studenter arresterats i samband med dessa protester.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter Bankgiro: 5570-3144

Donation


Smärtsam mordet av Mahsa Amini, den 22-årig kvinna

Niloofar Hamedi som avslöjade Mahsas död, arresterad

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

 

 No to execution 

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Categories