Demonstrationer i flera iranska städer

Iranska folket har enligt uppgifter utnyttjat möjligheten att fira Irans 1-0 segeröver Sydkorea i VM-kvalet för att komma ut på gatorna i flera städer. Firandet har snabbt övergått till regimkritiska protester.Stora folkmassor har samlat i huvudstaden Teheran, Sharak-e Gharb, trots stor närvaro av säkerhetsstyrkor. Folket skanderar ”ned med diktatorn”. I Teheran vid Park-e Vey har folk samlats och skanderar ”politiska fångar måste friges” och ”Basiji skäms och lämna nationen i fred” (med hänvisning till regimens repressiva Basij-styrkor). Protester även vid Vanak-torget och med slogord mot prästerskapet. Enligt rapporter använder regimens säkerhetsstyrkor tårgas mot folket och det har även hörts skottlossning.

 

I Isfehan har ungdomar kommit ut på gatorna och skanderar regimkritiska slagord, enligt uppgifter till FFFI. Liknande scener utspelar sig i staden Hamedan med mycket folk, bland de många ungdomar, som deltar i protesterna, enligt uppgifter till FFFI. Det kommer även rapporter om folkliga protester i staden Karaj och staden Shiraz.

I staden, Kermanshah uppskattas folkmassan till ungefär 100 000 människor som skanderar ”politiska fångar måste friges”, enligt uppgifter till FFFI.