Kvinna stoppades från sin folkvalda plats i Iran för att hon va för attraktiv

En kvinnlig kandidat som valdes in i staden Qazvins kommunfullmäktige under senaste valet i Iran har enligt uppgifter stoppats från att ta sin folkvalda plats eftersom hon är alltför attraktiv, rapporterar flera internationella medier på onsdagen.

27-åriga Nina Siahkali Moradi fick mer än 10.000 röster i valet i juni vilket gav henne en fjortonde plats bland 163 kandidater och därmed en första reservplats till Qazvins kommunfullmäktige. När en av de högre rankade ledamöterna utsågs till stadens borgmästare och gav upp sin folkvalda plats stod Moradi först för att över dennes plats i stadens kommunfullmäktige.

Men religiös konservativa krafter i Iran protesterade mot hennes utseende och anklagade henne för att bryta mot landets islamiska lagar. En koalition av religiösa grupper skrev till Qazvins guvernör och kallade hennes valaffischer för ”vulgära och antireligiösa”. De hävdade också att hennes valaffischer bröt mot landets islamiska lagar.

En högt uppsatt tjänsteman i Qazvin citerades i brittiska tidningen The Times och i flera av regimens egna medier med att säga ”vi vill inte ha en catwalk modell på [stadens] fullmäktige”, i en direkt förklaring till beslutet. Ingen av medierna namngav tjänstemannen.

Protesterna ledde till att hon förbjöds från att ta ett offentligt ämbete eftersom hon inte hade följt landets islamiska normer. Hon blev därmed diskvalificerad från sin folkvalda plats.

Nina Moradi var klädd i hijab, som täckte hennes hår men inte hennes ansikte och händer, i sina valaffischer, förenligt med prästerskapets strikta klädkod. På affischerna stod hennes valslogan ”Unga idéer för en ung framtid”. Hon kampanjade för större rättigheter för kvinnor i Qazvin och förespråkade ökad delaktighet för ungdomar i stadens politik…