31 avrättningar i Iran under tre senaste dagarna

Enligt rapporter från människorättsaktivister i Iran till Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI), har prästerskapets regim genomfört sammanlagt 31 avrättningar i landet under de senaste tre dagarna.

Iranska regimen har enligt uppgifter avrättat 21 personer i Ghezel-hesar fängelset i tisdags, fyra andra i Rajai Shahr fängelset vid gryningen på onsdagen samt sex fångar genom hängning i fängelset i Bam på torsdagen.

Familjen till en av de dödsdömda fångarna, som hade flyttats till till en okänd plats i måndags, berättar att de fick beskedet att söka efter deras son på Gezel-hesar fängelset då han flyttats dit när de tog sig till Rajai Shahr fängelset på onsdagen för att veta om hans öde. Väl framme vid Gezel-hesar fängelset informerades familjen av fängelseansvariga att deras son hade blivit avrättat tillsammans med 20 andra fångar vid gryningen i tisdags.

En av rapporterna till FFFI citerar en fånge på Ghezel-hesar fängelset som säger att:”17 av de avrättade kom från Ghezel-hesar fängelset och övriga fyra hade flyttats till detta fängelse från andra fängelser. Ingen av de 21 avrättade fick ta emot ett sista besök från sina anhöriga.”

De fyra avrättade vid Rajai Shahr fängelset på onsdagen identifierades som Mohsen Jahanbakhsh, Mohamad Jafari, Ali Yadegari, Karim Taraj. De fyra hade dömts till döden för mord enligt uppgifter till FFFI.

Iranska regimens domstolsväsendet tillkännagav i ett meddelande på torsdagen att sex fångar hade avrättats genom hängning i ett fängelse i staden Bam utan att avslöja offrens namn eller identitet.

Iranska regimens egna medier har avstått från att rapportera om de andra 25 avrättningarna samtidigt som tomma uttalande från den nyutsedda presidenten Rohanis om att han ska lätta på det inhemska förtrycket får stort utrymme, inte bara i regimens egna medier men även i internationell press.

Rohani prisade nyligen iranska regimens myndigheter och säkerhetsorgan för att de ska ha visat ”återhållsamhet” när folket ”firade” hans ”valseger” och iranska fotbollslandslagets framgångar på gator och torg i olika städer dagar efter det så kallade presidentvalet i landet. Men uppgifter till FFFI visar att det förekom omfattande arresteringar i samband med firanden över hela landet.