Svensk-iranier varnar för en förestående massaker i Camp Liberty

Bildgalleri – Medlemmar från Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) och tusentals andra svensk-iranier deltog i en stor demonstration vid Norrmalmstorget i Stockholm på lördagen för att uppmärksamma den alarmerande situationen för över 3000 medlemmar av iranska oppositionen, Folkets mojahedin (PMOI) i Camp Liberty, Irak.

http://galleri.fffi.se/#269

Lördagens demonstration sammanföll även med andra årsdagen av den blodiga attacken mot Camp Ashraf, åttonde april 2011, där över 30 lägerinvånare dödades när irakiska väpnade styrkor attackerade de försvarslösa invånarna med skott och pansarfordon.

Deltagarna i lördagens demonstration varnade för nya kommande attacker mot Camp Liberty, likt senaste raketattacken mot lägret den nionde februari, och ytterligare en massaker på försvarslösa asylsökande i Camp Liberty. Irakiska milisgrupper som inte döljer sitt samarbete med prästerskapet i Iran har i intervjuer med arabiska och internationella medier nyligen offentligt hotat invånarna med flera attacker.

Hoten är allvarliga efter att chefen för iranska regimens underrättelseministerium, Heydar Moslehi, besökte Iraks huvudstad, Bagdad, i veckan för att driva på utvisningen av Folkets mojahedins medlemmar från Irak samt överlämna order från prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei, till irakiska ledare och regeringstjänstemän i detta avseende.

FN:s Irakmission (UNAMI) och dess chef, FN:s generalsekreterares särskilde representant för Irak, Martin Kobler tvingade lägerinvånarna att överge sitt hem i Camp Ashraf och flytta till Camp Liberty under hot om irakiska regeringens beslut att stänga Camp Ashraf med alla till buds stående medel. Kobler lovade invånarna ökade säkerhet och skydd i Camp Liberty samt levnadsvillkor förenligt med internationellt erkänna normer.

Men Koblers alla löften har visat sig vara tomma ord och hans lömska agerande gentemot Liberty-invånarna syftar främst till att blidka irakiska regeringen och tona ner dess inhumana behandling av invånarna i Camp Liberty och Camp Ashraf.

Men attacken den nionde februari då Camp Liberty besköts med över 40 raketer från ett område under irakiska militärens insyn och kontroll visade tydligen att begrepp som säkerhet och skydd i Camp Liberty är ingenting annat än en hägring. Det visade också att prästerskapet har för avsikt att omvandla Camp Liberty till ett dödsfält för dess invånare under direkt insyn av irakiska regeringen och med hjälp av allierade milisgrupper i Irak.

Partick Kennedy, tidigare amerikansk kongressledamot från Demokraterna; Lars Arne Staxäng (M); Kenneth Lewis, juridisk representant för flera av invånarna i Camp Ashraf och Camp Liberty; Henrik S. Järrel, tidigare riksdagsledamot från M; Gösta Grönroos, professor i filosofi vid SU, talade till demonstrationen där även sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och svenska anhöriga till invånarna i Camp Liberty och Camp Ashraf deltog.

Partick Kennedy betonade i sitt anförande att invånarna i Camp Liberty och Camp Ashraf är frihetskämpar som strävar efter ett fritt och demokratiskt Iran.

”Vi hedrar minnet av de 50 asylsökanden som mördades kallblodigt i tre separata dödliga attacker mot Camp Ashraf och Camp Liberty i Irak på order av iranska regimen under de senaste två åren”, sade Kennedy samtidigt som han höll upp bilder på tre lägerinvånare, Hanif Emami, Siavosh Nezamolmolki, Hanif Kafai (svensk medborgare) som alla hade anknytningar till Sverige och som dödades i Camp Ashraf när irakiska väpnade styrkor attackerade lägret i april 2011 och juli 2009.

”Dessa individer offrade sina liv för ett bättre Iran, ett Iran fri från prästerskapets envälde, ett fritt och demokratiskt Iran. Det är dags att internationella samfundet, min (USA:s) regering, EU och FN tar hoten mot Liberty-invånarna på största allvar, särskilt när iranska regimen står bakom varje hot då den försöker desperat att förgöra sin mest organiserade opposition, Folkets mojahedin, i Camp Liberty”, sade Kennedy.

”Liberty-invånarnas kollektiva säkerhet bör vara internationella samfundets främsta mål. Det är tydligt att Martin Kobler har förrått Liberty-invånarnas förtroende. Han bör avsättas av FN:s generalsekreterare och svara för sitt skamliga agerande inför internationell domstol. Camp Liberty som enligt Kobler skulle vara ett tillfälligt projekt för en snabb process för vidarebosättning i tredje länder har misslyckats katastrofalt och har kostat flera oskyldiga liv hittills”, tillade Kennedy.

”Vi kräver att USA, EU och FN agerar för att alla Liberty-invånare ska omgående få återvända till Camp Ashraf som är 80 gånger större och med sina byggnader i betong erbjuder relativt bättre skydd mot kommande raketattacker. Detta är den enda realistiska åtgärden på kort sikt för att säkerställa invånarnas säkerhet”, sade Kennedy inför jublande åhörare.

Kenneth Lewis framhöll i sitt anförande att både irakiska premiärministern, Nouri al-Maliki och chefen för FN:s Irakmission, Martin Kobler bör ställas inför rätta för delaktighet i brott mot internationella lagar och FN:s konventioner som garanterar flyktingars och asylsökandens fundamentala rättigheter.

Lars Arne Staxäng (M) beklagade i sitt anförande att Iran med sin rika historia och långa tradition idag spelar en negativ roll i regionen och underblåser konflikter. Han underströk att ett fritt och demokratiskt Iran i framtiden kan spela en viktig roll för stabiliteten i hela regionen och demokratiutvecklingen i Mellanöstern.

”Vi kräver att regeringen och utrikesdepartementet vidtar skyndsamma och aktiva åtgärder i både FN och EU för att säkra Liberty-invånarnas krav på omedelbar kollektiv säkerhet som under rådande omständigheter kan garanteras om alla Liberty-invånare flyttas gemensamt till USA eller EU, om än tillfälligt, för att därifrån vidare bosätta sig i tredje länder. Om detta inte är möjligt bör regeringen och utrikesdepartementet utnyttja Sverige starka röst i FN och EU för att kräva att lägerinvånarna genast ska få flytta tillbaka till Camp Ashraf för att stoppa en ny massaker i Camp Liberty”, sade Lars Arne Staxäng (M) i sitt tal med hänsyn till den alarmerande situationen i Camp Liberty.

”Iraks nuvarande premiärminister Nouri al-Maliki bär det yttersta ansvaret för attackerna mot Camp Liberty och de systematiska kränkningar av lägerinvånarnas grundläggande rättigheter medan Kobler genom åren bara tittat på och tonat ner hoten mot lägerinvånarna samtidigt som irakiska regeringen omvandlat Camp Liberty till ett dödsfält och mördat över 50 försvarslösa invånare sedan 2009”, sade FFFI:s ordförande Soheila Dashti som deltog i lördagens demonstration i Stockholm.

Henrik S. Järrel framhöll i sitt anföranden att Liberty-invånarna befinner sig i ett mycket utsatt och sårbart läge. Han betonade att risken för ytterligare en attack är stor och att Camp Liberty erbjuder inget som helst skydd mot raketattacker. Han kritiserade irakiska regeringens uppenbara ovilja att skydda invånarna i Camp Liberty och Camp Ashraf genom åren. Han tillade att irakiska regeringen i en uppenbar illasinnad handling fortsätter att stoppa lägerinvånarna från att ta in sina egna skyddsvästar och skyddshjälmar från Camp Ashraf till Camp Liberty.

Gösta Grönroos beklagade Martin Koblers tomma löften på FN:s vägnar och kritiserade hans brist på handlingskraft i Liberty-frågan. Han påpekade i sitt tal att han och hans kolleger i Svenska FOFI (Friends Of a Free Iran) har uppmärksammat Ashraf-frågan sedan 2009 och varnat både regeringen och utrikesdepartementet vid åtskilliga tillfällen om att dagens situation skulle uppstå samt att Ashraf- och Liberty-invånarnas liv skulle vara i fara om irakiska regeringen fick det yttersta ansvaret för deras säkerhet och beskydd.