FN uttrycker oro över ”allvarligt krafttag” mot kritiska röster i Iran


Iranska myndigheter tar ”allvarligt krafttag” mot journalister, människorättsaktivister och advokater, sade FN:s råd för mänskliga rättigheter på tisdagen.

En talesman för Navi Pillay, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, uttryckte oro över fallet Mohammad Ali Dadkhah, en framstående människorättsadvokat, som börjat avtjäna ett nio års långa fängelsestraff på lördagen för ”medlemskap i ett förbund som syftar till att störta regeringen och sprida propaganda mot systemet”.

”Vi uppmanar Irans regering att omedelbart släppa alla som har gripits för fredligt utövande av sina grundläggande rättigheter”, tillade Rupert Colville, talesman för Navi Pillay, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

”Anklagelserna mot honom tros vara kopplad till hans arbete som en människorättsförsvarare”, berättade han inför journalister i Genève på tisdagen.

Dadkhah har försvarat ett antal högprofilerade mänskorätts- och politiska förespråkar och en kristen pastor Youcef Nadarkhani, som dömdes till döden 2010 för apostasi, men frikändes och släpptes förra månaden efter en ny rättegång.

Dadkhah är även en av grundarna för the Centre for Human Rights Defenders (center för människorättsförsvarare) i Iran tillsammans med Shirin Ebadi, Nobelfredspristagare som flydde Iran under 2009 och har bott i exil sedan dess.

Dadkhah dömdes i juli 2011 och en appellationsdomstol fastställde domen i april. Hans straff åtföljdes av ett 10-årigt förbud mot att praktisera lag eller att undervisa i juridik.

”Detta en del av en oroande trend som syftar uppenbarligen till att stävja yttrande-, åsikts- och föreningsfriheten”, noterade Colville.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.