Iranska regimen stoppar tillgången till Internet, inrättar nationellt internet


Prästerskapet avser att förverkliga sina planer på att förvägra iranska folket tillgång till Internet genom att byta till ett nationellt internet, skriver Reuters på söndagen och hänvisar till rapporter från regimens egna medier. Svt.se rapporterar idag med hänvisning till Reuters att den islamiska staten har nu anslutit alla sina myndigheter till ett nationellt internet.

Regimens tjänstemän säger att beslutet är ett steg mot att öka it-säkerheten, men bör ses som ett desperat försök till att stoppa missnöjesyttringar mot regimen och begränsa folkets möjligheter till att använda sociala medier i avsikt att organisera protester.

En av regimens ställföreträdande ministrar tillkännagav beslutet för regimens medier på söndag samtidigt som statliga televisionen meddelade att Google:s sökmotor och e-posttjänst skulle blockeras ”inom några timmar”.

”Google och Gmail kommer tills vidare att filtreras genom hela landet”, rapporterar Reuters och hänvisar till kommentarer från en tjänsteman som identifieras endast med sitt efternamn, Khoramabadi.

En av regimens nyhetsbyråer ISNA rapporterade att beslut att filtrera Google kommer efter att en anti-islamisk film publicerats på bolagets YouTube utan att hänvisa till en officiell bekräftelse.

Iran under prästerskapets styre toppar listan över länder som censurerar internet och har ett av världens mest omfattande internetfilter, vilket förhindrar iranier från att komma åt flera sajter med den officiella motiveringen att dessa är stötande eller kriminella.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.