Iransk aktivist Narges Mohammadi dömd till 11 års fängelse


Advokaten och människorättsaktiviseten Narges Mohammadi, 39, dömdes till 11 årsfängelse av revolutionsdomstolen. Narges Mohammadi, vice ordförande för Irans center för människorättsförsvarare (CHRD), dömdes efter hennes fällande dom för “propaganda mot systemet”, och medlemskap i en grupp “, vars syfte är att störa landets säkerhet.”

Domen utfärdas av Revolutionära Domstolen säger Narges Mohammadi fredlig verksamhet var “lögner”, och att hennes verkliga syftet var att skada landets rykte.

Den 11-åriga dom som avkunnats till ledande människorättsaktivist Narges Mohammadi är ett annat flagrant försök av den iranska regeringen att krossa människorättsorganisationer, säger Amnesty

” Narges Mohammadi verksamhet är relaterade till mänskliga rättigheter, och det var detta som retade säkerhet tjänstemän. Narges fortsatte sin aktivitet med djup övertygelse men domstolen ignorerade hennes försvar och dömde henne till 11 års fängelse. Det är ett orättvist straff och oförenlig inte bara med bestämmelserna om mänskliga rättigheter men också med Irans egna lagar. ”

Amnesty International kräver att straffet kullkastas. Narges Mohammadi skulle vara en samvetsfånge om hon fängslad för att tjäna denna mening.
Mohammadi, en tvåbarnsmamma och vinnare av 2009 Alexander Langer priset för sin mänskliga rättigheter, har sedan dess utvecklat en odiagnostiserad epilepsi-liknande sjukdom som orsakar henne att tappa kontrollen över sina muskler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.