Reportage- Iran använder unga för att verkställa avrättningdomar

Iran använde en ung pojke på torsdagen för att genomföra verkställande av en dömd seriemördare, enligt rapporter på fredagen. Tio andra personer hängdes även i olika delar av landet fem av dem offentlig. En av de elva personer avrättades på torsdagen identifierades av statliga medier som 37-åring Mehdi Faraji, som tidigare var dömd för att ha mördat fem kvinnor mellan maj 2009 och mars 2010. Han avrättades i staden Qazvin, väster om huvudstaden Teheran.

Enligt Iran Human Rights Group, hängdes Faraji offentligt av en ung pojke vars exakta ålder var inte känd. Gruppen publicerade en bild på sin hemsida som visade hur utförandet genomförs.

”Enligt våra rapporter, var en ung pojke som används för att dra stolen som Mehdi stod på och genomförde verkställningen” sade Iran Human Rights på sin webbplats. ”Bilden ovan visar pojken under den tid som hängningen utförandes.”

”Dessa barbariska avrättningar och användningen av vanliga medborgare, särskilt minderåriga att utföra dessa avrättningar måste fördömas av världssamfundet, sade Mahmoud Amiry-Moghaddam, talesperson för Iran Human Rights. ”Iranska ledarna måste hållas ansvarig för att främjar en kultur av mord och brutalitet i Iran.”

Fyra andra personer avrättades i södra iranska staden Shiraz på torsdag, medan sex dömda narkotikahandlare hängdes i fängelser i andra delar av landet. Deras identiteter och åldrar uppgavs inte.

Enligt Amnesty International erkände den iranska regeringen att minst 252 människor avrättades i Iran förra året, trots att deras rapporter visar den verkliga siffran är mer än 550. Bland avrättade var fem kvinnor och en som begått sitt brott när han var minderårig. De allra flesta av dem avrättades i Iran förra året var anklagad för påstådda narkotikasmuggling, som brott myndigheterna hävdar att de dödade mer än 4 000 poliser de senaste åren. Enligt människorättsgrupper, uppfyller Iran inte ofta internationella krav på rättvisa. Förfaranden, särskilt de som hålls utanför Teheran, är ofta summariska och varar bara några minuter. Massrättegångarna har även sket vid några tillfällen. I oktober 2010, citerar Amnesty International i en rapport Irans inrikesminister att kampen mot narkotikahandel intensifieras, och riksåklagaren ange i samma månad att nya åtgärder hade vidtagits för att påskynda den rättsliga behandlingen av narkotikahandeln, inklusive genom att hänvisa alla sådana fall som hindra dem rätten att överklaga till högre domstol, vilket krävs enligt internationell rätt. Två månader senare kom den ändrade Anti-narkotikalagstiftningen i kraft, som gör tydligen lättare att döma de som dömts för narkotikasmuggling till döden, enligt Amnesty International. Dödstrafflagen utsträcktes sig till att omfatta ytterligare en kategori av illegala droger som Crystal meta, vars innehav blev straffbart med döden. Enligt Anti-narkotikalagstiftningen hade några svarande inte beviljats ​​rätten att överklaga, eftersom deras domar och påföljder bekräftas av staten riksåklagaren. Familjemedlemmar till avrättades personer mötte också av förföljelse i vissa fall förra året när frågade efter sina anhöriga kroppar för begravning. Andra sade också att de hade betalat tjänstemän i syfte att få deras släktingar ”organ, och som betalning för lina som används för att svepa dödas kroppar i när de begravas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter Bankgiro: 5570-3144

Smärtsam mordet av Mahsa Amini, den 22-årig kvinna

Niloofar Hamedi som avslöjade Mahsas död, arresterad

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

 

 No to execution 

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Categories