Iran: Basij-milisen övar för att sättas in mot demonstranter

Tusentals milismän lojala mot Irans envåldshärskare medverkade i övningar för att öva på att bemöta demonstranter i händelse av eventuella regimkritiska demonstrationer, rapporterade AFP på lördagen och angav en reformistisk dagstidning som källa.

Omkring 3000 medlemmar av Basij-milisen tränade på fredagen genom att hålla iscensätta ”gatustrider med samma scenario utveckling” som följde Irans omtvistade presidentval sommaren 2009, rapporterade tidningen Arman genom att citera en befälhavare för revolutionsgardet.

Specialenheter övade på att bemöta stenkastande ”uppviglare”, enligt revolutionsgardets eget påstående. Befälhavaren för revolutionsgardet i Teheran, brigadgeneral Hossein Hamedani, berättade för styrkorna som deltog i övningarna att den Islamiska republiken var ”sårbar” för inhemska ”uppvigling”.

”Defortsätter att konspirera alltjämt (i år) och uppviglingen kommer att fortsätta”, varnade revolutionsgardets befälhavare, Hamedani.

”Faran är inte över, och vi måste vara vaksamma för de sataniska krafterna på hemmaplan. Vi är sårbara vid fronten av den inhemska uppviglingen”, sade han enligt tidningen Arman.

Basij-milisen, som är beroende av revolutionsgardet, beräknas ha flera miljoner medlemmar, även om antalet aktiva medlemmar i milisstyrkan är okänt.

Västerländska experter uppskattar att Basijens styrkor uppgår till cirka 100 000 män, vilka i samarbete med revolutionsgardet, är utbildade att ingripa mot regimkritiska protester.

Statliga nyhetsbyrån Fars rapporterade den 21 april att befälhavaren för den paramilitära Basij-styrkan, Naqdi, har uttryckt sin rädsla för folkliga uppror mot prästerskapets diktatur och varnat för att nästa kris kommer att bli än mer komplex och djupare än krisen 2009.

Studenter på Teherans Universitet och den medicinska fakulteten i Teheran har uppmanat till omfattande strejk- och protestaktioner i morgon, den 15 maj. En uppmaning som har fått stöd av studenter på inte mindre än 40 universitet runt om i landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter Bankgiro: 5570-3144

Smärtsam mordet av Mahsa Amini, den 22-årig kvinna

Niloofar Hamedi som avslöjade Mahsas död, arresterad

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

 

 No to execution 

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Categories