Demonstration med krav på amerikanska beskydd för invånarna i Ashraf

Över 100 svensk- och exiliranier samlades utanför den amerikanska ambassaden på lördagen för att uppmärksamma den fortsatt allvarliga situationen i Camp Ashraf och påkalla den amerikanska regeringen att ta över ansvaret för invånarnas beskydd.

De senaste nyheterna för Ashraf gör gällande att irakiska styrkor hindrar lägerinvånarna från att hålla en begravningsceremoni för de döda trots att det nu har gått över en vecka sedan den brutala attacken.

Samtidigt har irakiska regerings talespersoner startat en smutskastningskampanj mot invånarna i Ashraf med strävan att kunna rättfärdiga den brutala attacken mot de civila och obeväpnade lägerinvånarna.

Som en del av denna smutskastningskampanj har man gått ut med att det är lägerinvånarna själva som dödat dessa 34 personer samtidigt som man med våld hindrar journalister från att ta sig in i lägret för att rapportera om situationen.

FN har nu bekräftat att 34 personer har dödats till följd av den fruktansvärda attacken, vilket bekräftar de första siffrorna som lägerinvånarna själva gått ut med.

Anledningen till varför FN så sent bekräftade antalet dödsoffer beror på att de irakiska styrkorna inte bara hindrat reportrar med våld från att ta sig in men även motverkat och stoppat FN-representanter från att komma in i lägret. Dock tack vare internationella påtryckningar på irakiska regeringen har FN nu kunna ta sig in och dokumentera vidden av irakiska attacken.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, och ordförande för amerikanska senatens utrikesutskott, senator John Kerry, är två bland internationella personligheter som har fördömt attacken och krävt en oberoende, genomförlig utredning av händelserna. De har även krävt att de ansvariga skall ställas inför svars samt att se till att det inte blir någon fortsättning på dessa fasansfulla händelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.