FN:s Råd För Mänskliga Rättigheter, Iran i centrum

Måndag eftermiddag, den 18 mars, vid FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève, efter rapporten från Internationella fakta kommittén om den iranska regimen och tal från kommittémedlemmarna, regeringsföreträdare och icke-statliga organisationer. Denna rapport erkände för första gången den iranska regimens brott som “brott mot mänskligheten”.

Den sista talaren var den politiska fången Shabnam Madadzadeh, som har tillbringat fem år i fängelser inklusive Evin, Gohardasht och Qarchak Varamin. Hon är syster till Mehdi och Akbar Madadzadeh, som offrade sina liv den 8 april 2011, i Ashraf 1 i Irak, i pansarattacken från Nouri al-Malikis och Qasem Soleimanis kriminella agenter.

Under Shabnam Madadzadehs tal som representerade “Women’s Human Rights International Association (WHRIA),” avbröt regimens representant vid Human Rights Council hennes uttalanden tre gånger inom 90 sekunder. Representanten för regimen, känd som regimen för avrättning och massmord, blev allvarligt upprörd över användningen av termen “brott mot mänskligheten” och specifikt över användningen av ordet “regim” och avstod från att använda termen “islamiska republiken” ” av denne före detta politiska fången. Varje gång påminde dock sessions ordföranden (vice ordföranden för rådet för mänskliga rättigheter) reglerna för rådets möten för mänskliga rättigheter och gav ordet tillbaka till Shabnam Madadzadeh.

Hon uttryckte tacksamhet för den exakta termen “brott mot mänskligheten” angående regimens grymheter, och betonade att faktakommitténs rapport, “bara berör en liten del av regimens brott. Tusentals ungdomar har inte kunnat vittna.”

Hon tillade, “Som en före detta politisk fånge i Iran med fem års erfarenhet av fängelse, är jag här för att vittna om regimens brott. Forough Taghipour och Marzieh Farsi, som fängslades efter upproret, dömdes vardera till 15 års fängelse. Maryam Akbari-Monfared, i sitt femtonde år av fängelse, dömdes till ytterligare tre års fängelse för att ha stöttat upproret.” Hon avslutade, “Det är dags att föra fallet med den iranska regimen för brotten mot mänskligheten till FN:s säkerhetsråd, inte bara för upproret 2022 utan också för de 45 åren av kränkningar av mänskliga rättigheter, inklusive massakern 1988.”