Iran: Sju nya avrättningar och räd mot politiska fångar

Iranska regimen fortsätter trappa upp det inhemska förtrycket i hopp om att förebygga nya protester. Regimen avrättade nyligen fyra kurder i Qezelhessar-fängelset. De fyra var identifierade som Mohsen Mazloum (Maroufi), 27 år från staden Mahabad. Mohammad (Hajir) Faramarzi, 28 år från staden Dehgolan. Vafa Azarbar, 26 år från staden Boukan. Och Pejman Fatehi, 28 år från staden Kamyaran.

Samtliga var arresterade i augusti 2022 och erkände under tortyr. Regimens så kallade rättsväsende dömde de fyra till döden för spioneri för den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Regimen avrättade också bröderna Aref Es’haq Zehi, 24 år och Asef Es’haq Zehi, 30 år, i staden Birjandis centrala fängelse i söndags. En tredje fånge Rouhollah Shakery, 21 år, var avrättade i samma fängelse samma dag.

Kravallpolis och agenter från underrättelseministeriet genomförde en räd mot politiska fångar i avdelning fyra i Qezelhessar-fängelset tidigare i veckan. Fångarna gjorde motstånd med regimkritiska slagord. De skanderade ”Ned med Khamenei, ned med diktatorn” och ”Khamenei, förrädare, vi kommer att begrava dig” och lyckades driva bort agenterna. Fem politiska fångar var skadade under det brutala tillslaget.

Under senaste tiden har regimen dessutom åter börjat använda barbariska straff som amputering och att dra ut ögon. Allt för att sprida skräck i samhället i hopp om att krossa det folkliga upproret.