Iranska kvinnor förblir starka trots hårda tillslag

Farangis Dargahi och hennes dotter Saha Shapuri inkallades av tingsrätten då hade de tidigare arresterats och förhörts under protesterna 2022 av agenter från underrättelseministeriet. Farangis Dargahi anklagas för ”propaganda mot staten” och ”uppmuntra människor att hålla illegala sammankomster mot staten.”

Hennes dotter, Sara Shapuri, anklagas också för att ”ta bort sin slöja”, ”propaganda mot staten” och ”uppmuntra människor att hålla illegala anti-regeringssammankomster.”

Farangis Dargahi och Sara Shapuri släpptes mot stor borgen.

Den kurdiska politiska fången, Sakineh Parvaneh, berövas tillgång till sjukvård.
Parvaneh har suttit fängslad i det centrala fängelset i Mashhad (Vakilabad-fängelset) sedan mars och avtjänat hennes 7,5 års fängelse.

Hon har också mött begränsningar i sina telefonsamtal med sin familj under de senaste månaderna. Myndigheterna i det centrala fängelset i Mashhad har begränsat hennes telefonkontakter till korta samtal i närvaro av fångvaktare och förutsatt att hon talar på farsi med sin familj.

Arbetaraktivisten Sharifeh Mohammadi sitter fortfarande fängslad i Sanandaj fängelse utan att ställas inför rätta.
Sharifeh Mohammadi greps i sitt hem i Rasht den 5 december 2023 av agenter från underrättelsedepartementet.

I ett samtal till sina släktingar lördagen den 30 december 2023 berättade Mohammadi att hon skulle förflyttas till Sanandaj och att hennes tillfälliga frigivning mot borgen ännu inte är möjlig.

Den 9 januari 2024 hade hon ett kort samtal med sitt barn, Sirous Fattahi, sa hennes man.

Det är fortfarande inte klart varför arbetaraktivisten Sharifeh Mohammadi har gripits och vilka hennes anklagelser är.