De katastrofala förhållandena för barn i Iran

Vad blir ödet för ett barn som föds i Iran under mullornas styre? Kommer det att vara kärlek, skönhet, välstånd och en ljus framtid, eller fattigdom, hunger och ett kollapsande tak? Kommer barnet att längta efter utbildning i gathörn, i underjordiska verkstäder och längs med gatorna, bära bördan av familjens försörjning?

Hungriga barn, frossande härskare

Regimstatistik visar att absolut fattigdom drabbar minst 30 % av Irans befolkning. Det betyder att 25 miljoner människor inte har tillräckliga inkomster för att försörja mat, levnadskostnader och särskilt husrum. Mer än hälften av landets hushåll kan inte tillhandahålla tillräcklig och lämplig mat till sina barn.

Den 4 januari 2024 rapporterade den statliga tidningen Donya-ye Eqtesad att det finns över 14 miljoner barn under 18 år, 9 miljoner barn under 12 år och 3,5 miljoner barn under sex år i Iran. Inkomsten per capita i landet har minskat med mer än 34 % under det senaste decenniet, och konsumtionen av nödvändiga varor har till och med minskat mer än så. Hushållens utgiftskorgen för hyresgäster ökade med 37 % under 2022. Under sådana förhållanden är barn de mest utsatta och riskerar att drabbas av undernäring, vilket utsätter denna befolkningsgrupp för kort- och långtidsskador.

I sådana rapporter nämns också den utbildningsmässiga nedgången för barn från fattiga familjer, som nu har blivit en svart markering på bilden av Irans regim i det internationella samfundets ögon.

Nedgången i elevernas utbildningsresultat, minskningen av inskrivningsgraden för studenter från låginkomsthushåll och den påtvingade ökningen av avhoppen från utbildning, följt av en påtaglig ökning av antalet barnarbetare, barnavfallsplockare och oskyldiga flickor som säljer blommor på gatorna. Statistiken om denna tragiska aspekt är inte lättillgänglig, men det rapporteras att omkring 1,5 miljoner barn i landet riskerar att hoppa av utbildningen, och det finns över en halv miljon barn som har blivit berövade utbildning.

Det här är bara några glimtar av de alarmerande bevisen på situationen för hungriga och fattiga barn i Iran. Den utbredda karaktären av denna inhumana situation återspeglas i att majoriteten av befolkningen är utarmad enligt regimens egen statistik.

Den 4 januari skrev den statliga tidningen Donya-ye Eqtesad: “Under de rådande omständigheterna tyder alla bevis på att de fram till den nionde decilen står inför ekonomiska svårigheter och dagliga inkomstbrister, och 30 % av befolkningen lever. i absolut fattigdom.”

Barn som inte har haft en barndom

Inom den ekonomiska litteraturen utförs anställningen av barnarbete av familjer som tvingas skicka sina barn till arbete på grund av försörjningssvårigheter.

Den 4 januari skrev den statliga tidningen Donya-ye Eqtesad: “De främsta kraven på barnarbete är verkstadsägare som anställer barn. Barn är billiga och, naturligtvis, mindre besvärlig arbetskraft för dem. De får lägre löner, är mer lydiga, saknar försäkring och har ingen proteströst. Mitt i detta har förekomsten av olika lagar, från grundlagen till arbetslagar, inte haft någon effekt på avskaffandet av barnarbete. Detta beror på att frågan har sina rötter i ojämlika relationer, relationer som har ett betydande inflytande på makt.”

De bedrägliga gärningsmännen

Sedan en tid tillbaka har planen “Child Labour Organisation” genomförts för trettionde gången. Kommunen har för avsikt att rensa stadens ansikte från det elände som härskarna skapat och dölja barnarbete från allmänhetens insyn och dra dem till positioner fyllda med korruption och förstörelse.

Den 22 december 2023 skrev tidningen Entekhab: “Under de senaste dagarna lovade Teherans borgmästare att barnarbetare i huvudstaden skulle samlas i slutet av detta år… och tillade, Låt oss rena Teherans ansikte från denna skada, låt oss avsluta filen om dessa synliga skador i vår stad till det nya året.”

Detta medan till och med statliga medier avvisar möjligheten att något sådant händer. Den 31 december 2023 skrev Fararus webbplats: “Snabblösningsplaner för att samla in barnarbetare har inte haft någon annan fördel än att ådra sig utgifter och orsaka ytterligare skada för barnen… det ökade ekonomiska trycket de senaste åren har lett till en ökning av antal barnarbetare i staden.”

En ond cirkel

Den 31 december citerade tidningen Tejarat chefen för Social Workers Association som sa: “De faktorer som bidrar till att individer blir barnarbetare existerar fortfarande… Min förutsägelse är att i framtiden kommer trenden med gatubarn, övergivna kvinnor, äldre, psykiskt sjuka och funktionshindrade som lever på gatan kommer att öka. För fattigdomen växer. En av manifestationerna av växande fattigdom är just dessa barnarbetare och gatumissbrukare, hemlöshet, laster och så vidare.”