Samira Sabzian Fard, 30, hängd i ökänd Karaj-fängelset

Samira Sabzian Fard, 30, hängdes i gryningen i Qezel Hessar-fängelset, Karaj, onsdagen den 20 december 2023. Hennes barn är 11 och 15 år gamla.
Hon ska ha gripits i december 2014 för att ha avsiktligt mördat sin man.

Samira Sabzian Fard kom från Khorramabad, huvudstaden i Lorestanprovinsen i västra Iran. Hon var ett offer för barnäktenskap och våld i hemmet. Hon tvingades gifta sig vid 15 års ålder. Hon dödade sin man med sin syster och en annan individs medverkan i staden Malard i Teheranprovinsen.

Samira Sabzian Fard skickades i isoleringscell för att förbereda för avrättning, förra veckan den 11 december, men hennes straff verkställdes inte och hon återfördes till avdelningen den 12 december. Sabzian Fard förlorade tragiskt nog sin förmåga att tala och gå när hon fördes till isoleringscellen. Hon återfördes till avdelningen i rullstol. Hon återfördes till isoleringscell den 13 december som en straffåtgärd.

Samira Sabzian Fard är den 21:a kvinnan som avrättades 2023 av prästregimen och den 224:e kvinnan som avrättades i Iran sedan 2007.

Den iranska regimen är världens högsta rekordhållare för avrättningar av kvinnor.

NCRI:s kvinnokommitté fördömer dödsstraffet och dess frekventa användning av den prästerliga regimen för att terrorisera det iranska samhället och bevara deras grepp om makten. Det uppmanar till brådskande åtgärder för att stoppa regimens avrättnings maskin och besöket av en internationell fakta delegation till iranska fängelser och mötet med fångar.