Iran markerar ettårsdagen av det rikstäckande upproret 2022

Den 16 september är det första årsdagen av Irans rikstäckande uppror 2022, som började efter att regimens säkerhetsstyrkor mördade Mahsa Amini, en 22-årig kvinna. Människor håller protestmöten och strejker trots stränga säkerhetsåtgärder från regimen.

I Mashhad höll en grupp människor ett fredligt protestmöte i Ahmad Abad men attackerades av regimens säkerhetsstyrkor. En kortege med repressiva styrkor attackerade demonstranterna och skott hördes.

I Teheran började passagerare på en buss skandera slagord mot regimen. Demonstranterna ropade: ”Mullahs måste gå vilse!” Detta sker trots kraftig närvaro av säkerhetsstyrkor över hela huvudstaden.

Nattliga protester fortsatte i flera städer. I Lahijan attackerade säkerhetsstyrkor en grupp demonstranter som hade samlats för att uppmärksamma årsdagen av upproret 2022.

I Teherans Chitgar-distrikt hördes människor skandera, ”Död åt diktatorn!” och ”Död åt Khamenei!” Liknande protester hölls i andra distrikt, inklusive Janat Abad, Ekbatan och Ferdows Boulevard.

I Rasht höll folket en stor demonstration och skanderade slagord mot regimen, inklusive ”Död åt diktatorn!” och ”Död åt Khamenei!” och ”Frihet! Frihet! Frihet!”

Säkerhetsstyrkor sändes ut för att dämpa protesterna och skingra demonstranterna. Men demonstranterna höll på och fortsatte att skandera anti-regimens paroller när de gjorde motstånd mot regimens repressiva krafter.

På lördagen höll butiksägare i mer än ett dussin städer en generalstrejk för att markera årsdagen av det landsomfattande upproret. Strejker rapporterades Saqqez, Mahsas hemstad, liksom Sanandaj, Divandarreh, Dehgolan, Kermanshah, Mahabad, Bukan, Kamyaran, Marivan, Oshnavieh, Baneh och Divandarreh.

Inför årsdagen av upproret ägnade regimen sig åt omfattande arrestering av politiska aktivister och familjemedlemmar till upprorets martyrer. Enligt rapporter arresterade regimen Amjad Amini, far till Mahsa, och varnade honom och hans familj att avstå från att hålla någon ceremoni för sin dotter. Regimen har också placerat ut säkerhetsstyrkor runt Aminis hem i rädsla för demonstrationer.

Säkerhetsstyrkor blockerade också vägar och stigar som leder till Aichi-kyrkogården i Saqqez, där Mahsa har begravts, för att förhindra människor från att samlas och hedra hennes minne.