Marzieh Farsi och Forough Taghipour är fortfarande i limbo i Evin

Nitton dagar efter arresteringen av tidigare politiska fångar, Forough Taghipour och Marzieh Farsi, fortsätter de att stanna kvar i internering på avdelning 209 i Evin-fängelset utan att ställas inför rätta.

Under denna period hade de bara två korta samtal med sina familjer. Marzieh Farsi har förts ut från avdelningen en gång för förhör.

Tidigare politiska fångar, Forough Taghipour och Marzieh Farsi, greps i Teheran måndagen den 21 augusti 2023, mitt i den våg av arresteringar som regimen gör på tröskeln till årsdagen av Iranupproret den 16 september 2022.

De överfördes omedelbart till Evin-fängelset. Marzieh Farsi lider av cancer och hon har inte tillgång till sina mediciner när hon sitter i förvar.

Vem är Forough Taghipour?
Forough Taghipour föddes den 10 maj 1994 och tog examen i redovisning med en kandidatexamen.

Taghipour och hennes mamma greps den 24 februari 2020. Hon hölls fängslad på avdelning 209 i Evin-fängelset och förhördes under tortyr.

Den 5 januari 2021 ställde Teherans revolutionära domstol inför Forough Taghipour och hennes mor anklagade för “propaganda mot staten” och “församling och maskopi”

Domaren som presiderade över hennes fall hotade Forough Taghipour att avkunna en dom för Moharebeh (för krig mot Gud). Hon avvisade denna anklagelse och erkände sig oskyldig. Hon fick till slut ett fem års fängelse.

Den politiska fången Forough Taghipour var bland de politiska fångarna som överfördes från Qarchak-fängelset till Evin-fängelset. Hon drabbades av Covid-19 efter det nya coronavirusutbrottet på kvinnoavdelningen i Evin Prison.

Forough Taghipour fängslades på kvinnoavdelningen i Evin innan han släpptes i februari 2023.

Vem är Marzieh Farsi?
Marzieh Farsi, född 1965, är en hemmafru med två barn.

Hon greps den 18 februari 2020 i Shahr-e Rey och fördes för förhör under tortyr. Hon släpptes den 22 februari 2023 från kvinnoavdelningen i Evin Prison.