Iranska ungdomars orubbliga strävan efter frihet

Internationella ungdomsdagen erbjuder ett ögonblick för att hedra de modiga iranska ungdomarna som under det senaste året modigt samlat sig i framkant och ivrigt strävat efter sina rättigheter. I deras jakt miste hundratals iranska pojkar och flickor livet. Samtidigt stod tusentals inför arrestering och fångenskap och uthärdade de skakande gränserna i fängelset, där ofattbar tortyr råder. Bland dem som föll offer för säkerhetsstyrkornas våld under protesterna var sjuttio pojkar och flickor under 18 år och minst 100 kvinnor.

I utvecklade länder är den 12 augusti en dag med ökat fokus tillägnad att forma en ljusare framtid för landets ungdomar. Ändå, när vi anländer till Iran, konfronteras vi med en gripande undersökning: Kan ungdomar i Iran föreställa sig en lovande framtid under tyngden av ett dagligt ok som påtvingats av mullornas regim? Finns det en väg för framsteg och uppfyllande av ambitioner inom en regim full av korruption och antipati mot dess befolkning?

Föreslå dessa frågor till alla iranska ungdomar; deras replik skulle alltid vara rungande negativ. Detta svar finner stöd i den häpnadsväckande förekomsten av missbruk, den alarmerande andelen avhopp från skolan, det påtvingade inledandet av tidiga äktenskap för flickor, stagnationen i elevernas akademiska sysselsättningar, den anmärkningsvärda utvandringen av intellektuella eliter och de eskalerande fallen av fängelse och misshandel. tillfogade protesterande ungdomar inom gränserna för prästregimens fängelser. Dessutom förvärrar olika restriktioner, särskilt för flickor och unga kvinnor, den redan bistra verklighet som iranska ungdomar står inför.

Ett slående exemplifiering av de iranska ungdomarnas problem som manifesterades i de systematiska övergreppen på skolor som använde giftiga gaser, en hatisk kampanj från de avtagande veckorna 2022 till april 2023. De främsta målen var flickor som gick i grundskolor och gymnasieskolor. Förvånande nog tillskrev underrättelseministeriet den systematiska förgiftningen av dessa unga flickor till deras påstådda lekfullhet och benägenhet för äventyr.

Men i en nation där genomgripande övervakning infiltrerar varje aspekt av det dagliga livet, pekar säkerhetsbyråernas och underrättelsetjänsternas oförmåga att stävja denna sexmånaders sprea av ”äventyrism” mer anklagande fingrar åt regimen och IRGC än på studenterna själva. Den prästerliga regimen orkestrerade faktiskt dessa händelser som en avledningstaktik för att avvärja allmänhetens uppmärksamhet och förhindra uppkomsten av nya uppror och protester. Denna strategi fungerade också som en vedergällningsstrejk mot kvinnliga studenter som spelade en aktiv och betydande roll i de rikstäckande demonstrationerna 2022 och 2023.