Irans problem med barnarbete blir värre för varje år

Officiell och inofficiell statistik visar att antalet arbetande barn i Iran ökar dagligen och kommer att fånga en stor del av landets barnbefolkning.

Noggrann statistik över barnarbete i Iran är inte tillgänglig eftersom regimen aldrig publicerar korrekt statistik om arbetande barn.

På grund av fenomenens utvidgning och spridning är exakt statistik över arbetande barn svår att få fram. Men om individer eller nyhetsnätverk publicerar de verkliga siffrorna kommer de inte bara att åtalas, utan deras arbete kommer inte att tillåtas publiceras.

Enligt nyhetsbyrån Fars publicerar ingen av dem det exakta antalet arbetande barn, även om 13 organisationer i regimen är ansvariga för frågan om barnarbete.

Tidigare hade Mehdi Eisazadeh, chefen för den iranska Majles (parlamentets) socialkommission, meddelat antalet organ som ansvarar för arbetande barn. Trots alla dessa byråer finns det ännu ingen korrekt statistik på detta område.

Under de senaste åren har i sällsynta fall regimens media tillhandahållit statistik om barnarbete från organisationer och barnrättsaktivister, vilket är chockerande.

Tragedin med arbetande barn i Iran

Den 26 februari 2017 meddelade Dr Seyed Mohsen Tabatabaei Mazdabadi, dåvarande sekreterare för Scientific Association for Children’s Rights, antalet barnarbetare vid den tiden, som varierade mellan 3 och 7 miljoner människor. (Källa: ISNA nyhetsbyrå)

Den 27 september 2017 citerade nyhetsbyrån Tasnim, knuten till IRGC, Nahid Tajuddin, en medlem av Majlis, som bekräftade att antalet arbetande barn i Iran är mellan 3 och 7 miljoner människor.

Men varför underskattas antalet arbetande barn?

Sedan augusti 2017 genomförde den iranska regimen en plan för att samla in arbetande barn i Teheran och andra städer i landet, men resultatet var katastrofalt.

Sedan det året har statistiken för detta område konstruerats och manipulerats, och regimen försöker få minimala siffror publicerade i sina medier.

Men förutom att vittja sociala problem finns det andra orsaker till varför antalet arbetande barn har minskat på pappret.

Tidigare under 2021 meddelade Vahid Ghobadi Dana, tidigare chef för välfärdsorganisationen, att kommunen använder sig av entreprenörer för att anställa barn för sophämtning och sortering.

Enligt tillkännagivandet av Mahmoud Aligu, generaldirektören för kontoret för sociala offer i välfärdsorganisationen, var den ekonomiska omsättningen som tjänade på arbete för arbetande barn bara i staden Teheran 10 biljoner rial 2021.

Enligt Fatemeh Ashrafi, VD för Women and Children Support Association, är 35 procent av arbetande barn i Iran offer för människohandel.

Nyligen hävdade Majlis forskningscentrum att antalet arbetande barn har ökat med upp till 15 procent av alla barn i landet, utan att tillkännage specifik statistik.

Mirfalah Nasri, chefen för det statistiska och strategiska centret vid ministeriet för samarbete, arbete och social välfärd, har meddelat att 2017 var antalet barn mellan 6 och 18 år cirka 17 miljoner. Men när han deklarerade antalet arbetande barn tog han hänsyn till åldersintervallet 10 till 17. Enligt hans beräkning har antalet arbetande barn ökat med 96 respektive 600 procents ökning jämfört med 2015 respektive 2016. (Källa: tidningen Taadol, 15 juni 2019)

Detta medan många arbetande barn i Iran är under 10 år och inte alls ingår i denna statistik.

Efter alla dessa år ges ingen exakt statistik på detta område och på grund av ökningen av arbetande barn verkar det som om de verkliga siffrorna är mycket högre.