Global upprördhet över den hotande avrättningen av den iranske politiska fången Mohammad Javad Vafai

Människorättsexperter, aktivister, lagstiftare och politiker från hela världen uppmanar det internationella samfundet att ingripa och stoppa den förestående avrättningen av Mohammad Javad Vafa’i, en 27-årig politisk fånge i Mashhads Vakil Abad-fängelse.

Herr Vafa’i, 27, en boxningsmästare från Mashhad, arresterades i mars 2020 för att ha deltagit i de rikstäckande protesterna i november 2019. Han torterades under lång tid för att göra kränkande erkännanden. Han dömdes till döden anklagad för ”korruption på jorden”, ett falskt brott som regimen använder mot oliktänkande. En domstol i Mashhad fastställde hans dödsdom den 19 juli och han fördes därefter till en okänd plats.

Denna barbariska dom, som kommer mitt i en växande våg av repressiva åtgärder från regimen när vi närmar oss ettårsdagen av upproret i september 2022, har utlöst global upprördhet.

I ett brådskande brev till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk, krävde 96 internationella icke-statliga organisationer, nuvarande och tidigare FN-tjänstemän, människorätts- och juridiska experter och nobelpristagare till omedelbart ingripande för att förhindra den förestående avrättningen av Vafa’i.

”Vi begär ert brådskande offentliga ingripande för att rädda livet på den iranske politiska fången Mohammad Javad Vafa’i”, står det delvis i brevet. ”Under de senaste månaderna har de iranska myndigheterna avrättat minst sju andra demonstranter på liknande falska anklagelser med total straffrihet. Dessa politiska avrättningar är ett känslosamt försök från myndigheternas sida att skrämma och tysta en alltmer återhållsam befolkning som inte längre är villig att acceptera deras korrupta och förtryckande styre.”

I ett separat brev till Volker Turk varnade tio tidigare ministrar från Kanada, Australien, Irland, Island, Finland, Polen och Malta för riskerna mot Vafa’i Thanis liv. ”Mohammad Javad Vafa’i Thani, 27, som har dömts för den falska anklagelsen om ”korruption på jorden”, är en politisk fånge som sympatiserar med People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK).” Brevet lyder delvis. ”Vi uppmanar er att lämna ett brådskande uttalande för att rädda livet på denna politiska fånge.”

I ett brev till Australiens utrikesminister uttryckte australiensiska anhängare av demokrati i Iran sitt stöd för ”det iranska motståndets uppmaning till Australien, Europeiska unionen och FN och alla dess medlemsstater, såväl som alla människorättsorganisationer och organ, att vidta brådskande åtgärder för att rädda livet på denna politiska fånge och förhindra att han avrättas efter att han redan avtjänat fyra års fängelse.”

Brevet, som undertecknades av 25 medlemmar av Australiens federala och provinsiella lagstiftande församlingar, uppmanade den australiensiska regeringen att ”avge ett starkt uttalande för att uppmana den iranska regeringen att avbryta hotet om avrättning mot Vafa’i Thani och att fördöma alla dessa avrättningar som en upptrappning av förtrycket.”

Undertecknarna krävde också strängare åtgärder mot den iranska regimen, inklusive sanktioner mot personer inom rättsväsendet och revolutionsgardet som utförde avrättningarna av politiska fångar, upphävande av diplomatvisum för en högre regimdiplomat och en frysning av tillgångar mot Mohammad Baghers familj Qalibaf, den nuvarande talmannen för Majlis (parlamentet).

I ett uttalande uppmanade Sports Committee of the National Council of Resistance of Iran (NCRI) alla idrottare och sportorganisationer att fördöma Vafa’i Thanis kriminella dödsdom och uppmanade till omedelbar ingripande för att rädda hans liv.

”Mullornas förtryckande och kriminella regering planerar återigen ett brott mot en av Irans idrottsmästare”, står det delvis i uttalandet. ”NCRI:s sportkommitté, samtidigt som den uppskattar alla som har rest sig mot avrättningen av Herr Vafaei, uppmanar alla internationella idrottsorganisationer, människorättsförsvarare och idrottsorgan att vidta brådskande åtgärder för att rädda hans liv.”

I ett till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter skrev den kanadensiska parlamentsledamoten Judy Sgro: ”Det är med stor brådska som vi skriver till er för att uppmana er att använda era goda ämbeten för att stoppa den förestående avrättningen av Mohammad Javad Vafai, en 27- årig boxningsmästare i den nordöstra staden Mash’had.”

Mrs. Sgro varnade också för att den regimen har avrättat mer än 400 människor sedan början av året med en accelererande takt de senaste veckorna, ”i ett uppenbart försök att förhindra ytterligare uppror då årsdagen av upproret i september 2022 svepte landet efter det brutala Mahsa Aminis död medan han var häktad av sedlighetspolisen.”

I ett brev till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter varnade den kanadensiska parlamentsledamoten Michael Cooper för den möjliga förestående avrättningen av Mohammad Javad Vafa’i.