FN:s MR-råd håller historisk specialsession om Iran

Generalförsamlingens tredje utskott antog en resolution som fördömer brotten mot mänskliga rättigheter i Iran. Resolution är den 69:e i sitt slag mot Iran och kritiserar även regimens grova och systematiska människorättskränkningar.

OHCHR kräver omedelbar frigivning av fredliga demonstranter

”FN:s kontor för mänskliga rättigheter (OHCHR) kräver att myndigheterna ska omedelbart frige tusentals personer som sitter fängslade i Iran för inblandning i fredliga demonstrationer” och dessutom ”lägger ner deras åtal”, säger Jeremy Laurence, talesman för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Genève i ett uttalande igår och tillägger. ”Lagen om mänskliga rättigheters lagar skyddar människors rätt till fredliga sammankomster och yttrandefrihet.”

FN:s MR-råd håller historisk specialsession om Iran

FN:s MR-råd kommer att hålla en specialsession i nästa vecka, den 24 november, för att diskutera det förvärrade läget för mänskliga rättigheter i Iran.

Det extrainsatt mötet kommer efter ett initiativ från Tyskland och Island efter att ha fått stöd från mer än en tredjedel utav medlemsstaterna i MR-rådet. Sverige, som är ett av flera länder med observatörsstatus i MR-rådet, stödde också initiativet.

Storbritannien, som är en av medlemsstaterna i MR-rådet, stödde och välkomnade Tysklands och Islands ansträngningar för att få till en specialsession om Iran i nästa vecka.

”Vi hoppas att [specialsessionen] ger mandat till en robust utredning av kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Iran relaterade till protesterna”, sade Storbritanniens representant i sitt tal inför generalförsamlingens tredje utskott i samband med omröstning för den antagna resolutionen om Iran.

EU-parlamentets talman, Roberta Metsola, betonade tidigare den här månaden att ”Europa måste inta en bestämd hållning mot iranska regimen.”

”Kvinnor, män, studenter riskerar sina liv och förtjänar vårt stöd. En internationell utredning och ytterligare riktade sanktioner behövs för att utkräva regimen på ansvar. Det kan inte vara business as usual”, sade hon i ett tal i Europaparlamentet den nionde november.