Upproret i Iran fortsätter när FN håller en särskild session om kränkningar av mänskliga rättigheter

Irans rikstäckande uppror markerar sin 70:e dag på torsdagen efter en dag av kontinuerliga protester i många städer trots kraftiga tillslagsåtgärder från myndigheter som har skickat ut ett stort antal styrkor på gatorna, särskilt i oroliga städer.

Protesterna i Iran har till denna dag utökats till minst 252 städer. Över 660 människor har dödats, och mer än 30 000 har arresterats av regimens styrkor. Namnen på 516 dödade demonstranter har publicerats.

Under den senaste veckan har mullornas regim lanserat dödliga tillslagsåtgärder mot det iranska folket, särskilt med fokus på kurdiska städer och tillgripit allvarliga internetstörningar för att dölja sina brott mot mänskligheten. Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) och regimens andra säkerhetsstyrkor har begått fruktansvärda brott genom att öppna eld och använda tunga, högkalibriga maskingevär mot försvarslösa människor i städerna Javanrud och Piranshahr, vilket har lämnat dussintals dödade och skadade.

På torsdagen började protesterna med strejker i dussintals städer, inklusive Kermanshah, Qorveh, Mashhad, Urmia, Mahabad, Piranshahr, Kamyaran, Javanrud, Saqqez, Naqadeh, Divandarreh, Bukan, Sanandaj, Baneh, Sarpol-e Zahab, Oshnavieh, Sardasht, Dehgolan och Salas-e Babajani.

I Teheran samlades familjerna till arresterade demonstranter framför Teherans ökända Evin-fängelse och krävde att myndigheterna skulle klargöra var och förhållanden för sina nära och kära.

Nattliga protestmöten hölls i flera städer, inklusive Teheran, Kermanshah, Ilam, Urmia, Karaj, Isfahan, Hamedan och Sanandaj. I många städer skanderade medborgare slagord till stöd för människorna i Irans kurdiska städer, som har lidit djupt i händerna på regimens säkerhetsstyrkor de senaste dagarna. Trots ett brutalt tillslag i Javanrud, Mahabad och flera andra kurdiska städer gör människorna i regionen motstånd, och resten av landet har stigit i deras stöd.

FN:s råd för mänskliga rättigheter höll sin första särskilda session någonsin på torsdagen med fokus på mullornas regim och grymheter som begåtts av dess styrkor mot det iranska folket under de senaste protesterna. Rådet har röstat 25-6 för att fördöma kränkningar av de mänskliga rättigheterna av mullornas regim i Iran och inleda ett första utredningsuppdrag någonsin om de brott som denna regim och dess styrkor begått mot det iranska folket.

Det internationella samfundet bör stödja detta initiativ angående regimens brott, skicka en delegation för att besöka Irans fängelser och träffa politiska fångar utan närvaro av regim tjänstemän och myndigheter, och därmed vidta åtgärder för att hålla regimens höga tjänstemän och alla inblandade i dessa ansvariga. brott.