Upproret i Iran expanderar till fler städer när universitetsstudenter fortsätter protesterna

Protesterna över hela Iran fortsätter när den iranska revolutionen 2022-kampanjen mot mullornas regim expanderar till fler städer i hela landet. På lördagen när den iranska regimens högsta ledare Ali Khamenei höll en session med medlemmar av regimens Basij, en paramilitär styrka ansluten till revolutionsgardet (IRGC), svarade studenter över hela landet och andra människor i Teheran och andra städer genom att gå ut på gatorna i nattmöten som skanderar anti-regimens paroller, inklusive ”Död åt Khamenei!” ”Död åt diktatorn!” och ”Död åt Basij!”

Protesterna i Iran har hittills utökats till minst 255 städer. Över 660 människor har dödats och mer än 30 000 har arresterats av regimens styrkor. Namnen på 528 dödade demonstranter har publicerats.

I Sanandaj, västra Iran, har studenter och professorer vid Islamic Azad University – Sanandaj Branch påbörjat sina demonstrationer på söndagsmorgonen lokal tid, i protest mot regimens fortsatta tillslagsåtgärder. De sågs skandera ”Politiska fångar måste släppas!” och ”Högskolestudenter dör hellre än att leva i skändning!” Liknande demonstrationer och bojkotter rapporterades vid Teherans Amir Kabir-universitet och Khajeh Nasir Toosi-universitetet.

I Isfahan rapporterar aktivister att lastbilschaufförer i Shapour-distriktet har inlett en strejk. Lastbilschaufförer i Bandar Abbas, södra Iran, sågs fortsätta sin strejk för andra dagen i rad.

Samtidigt har lastbilschaufförer i andra delar av landet anslutit sig till strejkerna. I Isfahan-provinsen slutade lastbilschaufförerna i guldgruvan Mooteh att arbeta och gick ut i strejk. I Marand, nordvästra Iran, anslöt sig även lastbilschaufförer till strejkerna. I Kashan, centrala Iran, rapporterar lokalbefolkningen att vägar som annars var fulla av lastbilar har stått tomma sedan morgonen. I Teheran-provinsen var vägen Teheran-Bumehen tom. I Qazvin-provinsen vägrade lastbilschaufförer gå till jobbet. Och i Karaj slutade lastbilschaufförerna arbeta och höll protestmöten.

På lördagen fortsatte protesterna med fler strejker från ädla köpmän och butiksägare i Zahedan. I Teheran sågs studenter vid Amir Kabir University bojkotta sina klasser, protestera mot arresteringen av sina klasskamrater och uttrycka solidaritet med den pågående iranska revolutionen mot mullornas styre. Liknande protestmöten hölls i Pardis Faraby University of Qom, University of Science and Culture i Teheran och Isfahan University of Technology.

Den iranska oppositionskoalitionen NCRI lyfte fram det iranska folkets vilja att störta mullornas regim trots regimens dödliga tillslagsåtgärder.

”Folkets solidaritet är mycket mer potent än regimens förmåga att så oenighet och splittring. De rebelliska demonstranternas viljestyrka att slå ner den teokratiska regimen är mycket större än regimens förhastade mobilisering för att bevara sitt styre”, förklarade NCRI:s tillträdande president.

Protesterna i Iran började efter Mahsa Aminis död. Mahsa (Zhina) Amini, en 22-årig kvinna från staden Saqqez i Kurdistanprovinsen, västra Iran, som reste till Teheran med sin familj, greps tisdagen den 13 september vid infarten till Haqqani Highway av regimens så kallad ”Guidance Patrol” och överförs till byrån ”Moral Security”.

Hon misshandlades brutalt av moralpolisen och dog av sina sår på ett sjukhus i Teheran den 16 september. Händelsen utlöste protester som snabbt spred sig över Iran och återuppväckte folkets önskan att störta regimen.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter Bankgiro: 5570-3144

Donation


Smärtsam mordet av Mahsa Amini, den 22-årig kvinna

Niloofar Hamedi som avslöjade Mahsas död, arresterad

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

 

 No to execution 

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Categories