Nobelpristagare kräver frigivning av elitiska iranska studenter

I ett gemensamt brev till FN: s högkommissionär för mänskliga rättigheter varnade nio nobelpristagare att gripandet av två elitiska iranska studenter, Amir Hossein Moradi och Ali Younesi, banar vägen för ett utbrett och brutalt förtryck av dissidenter och studenter under månaderna efter coronavirus-utbrottet.

Nobelpristagarebrev till FN: s högkommissionär för mänskliga rättigheter om två arresterade elitiska iranska studenter
15 maj 2020

BRÅDSKANDE

Kära fru Bachelet,

FN: s högkommissionär för mänskliga rättigheter

Geneve, Schweiz

Re: Två studenter vid Sharif University of Technology som ni säkert känner, hade det iranska ”rättsväsendet” arresterat i tystnad 26 dagars sedan Amir Hossein Moradi och Ali Younesi, två prisbelönta studenter vid Sharif tekniska universitet i Teheran, hade arresterats för deras motstånd mot den iranska regimen.

Herr Younesi vann guldmedaljen för den 12: e internationella olympiaden om astronomi och astrofysik 2018. Tidigare hade han vunnit silver- och guldmedaljerna för National Astronomy Olympiad 2016 och 2017. Herr Moradi vann också silvermedaljen i Olympiaden om astronomi och astrofysik 2017. De anklagas för att sympatisera med PMOI / MEK-oppositionen.

Den iranska regimen är förskräckt för ytterligare ett uppror och finner inget annat alternativ än att ta skräck och förtryck av medborgarna.

Tillägg till allvarligheten i frågan vid denna tidpunkt är spridningen av COVID-19 i iranska fängelser som utsätter dessa och alla andra fångar för det dödliga viruset.

De iranska säkerhetsstyrkarnas praxis är att utpressa bekännelser med tortyr. Många experter på den iranska situationen för de mänskliga rättigheterna är rädda för att gripandet av Ali Younesi och Amir Hossein Moradi kommer att tjäna till att förbereda grunden för ett utbrett och brutalt förtryck av alla motståndare, i synnerhet av studentrörelsen, vilket skulle innebära ett oberoende brott mot mänskliga rättigheter under månaderna efter Coronavirus.

Vi, Nobelpristagarna som undertecknar detta brev, uppmanar er att använda era auktoritet för att göra allt för att se till att politiska fångar, särskilt Ali Younesi och Amir Hossein Moradi, släpps omedelbart.

tecknare:

Professor Barry Barish, Nobelpriset, fysik 2017, USA
Professor David Wineland, Nobelpriset, fysik 2012, USA
Professor John Lewis Hall, Nobelpriset, fysik 2005, USA
Professor Richard Roberts, Nobelpriset, Medicin 1993, USA
Professor Elias Corey, Nobelpriset, kemi 1990, USA
Professor Thomas Cech, Nobelpriset, kemi 1989, USA
Professor Jerome Friedman, Nobelpriset, fysik 1986, USA
Professor John Polanyi, Nobelpriset, kemi 1986, Kanada
Professor Sheldon Glashow, Nobelpriset, fysik, 1979, USA