Europaparlamentet, vänner till ett fritt Iran (FoFI) : Brådskande uppmaning till omedelbar frigivning av samvetsfångar och stopp för avrättningar

För närvarande har dödsfallen i Covid19 i Iran överskridit 42 000 dödsfall, medan tjänstemän i Hassan Rouhanis regering formellt gömmer de verkliga siffrorna.

Trots den kritiska situationen för pandemin har Iran fortsatt att utföra avrättningar av fångar och vägrar fortfarande att släppa fångar, särskilt samvetsfångar eftersom sanitära förhållanden har visat sig vara oroande och hotande.

Dessutom har regimen inlett ett stort arresterande av sina motståndare och har undertryckt sin demokratiska opposition, som dagligen rapporterar om situationen för Corona i landet.

Den 5 maj 2020 tillkännagav rättsväsendet i Iran att två elituniversitetsstudenter, herrar Amir Hossein Moradi och Ali Younesi, hade arresterats och fängslats för att ha kontakter med den iranska oppositionsrörelsen, People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI).

Oppositionen har sedan avslöjat namnen och fotografierna på 18 andra som också har arresterats på liknande anklagelser. De är främst unga iraner som söker frihet och demokrati i Iran.

Vi skriver för att uppmärksamma de pågående kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Iran. Vi är allvarligt bekymrade över misshandling  och tortyren hos dem som har arresterats. Under de senaste två åren har ett stort antal fångar som arresterats i protester mördats under förvar. I nästan alla fall hävdade iranska myndigheter att fångar hade begått självmord.

Herrarna Moradi och Younesi, studenter vid Teherans Sharif tekniska universitet, arresterades utan motivering den 10 april 2020. Enligt rapporter försvann Herr Moradi den dagen och Younesi greps och togs hem på kvällen av samma dag, med skador och tortyrmärken. Regimen erkände arresteringarna efter protester från studenter vid universitetet.

Herr Younesi hade vunnit guldmedaljen för den 12: e internationella olympiaden om astronomi och astrofysik 2018. Tidigare hade han vunnit silver- och guldmedaljerna för National Astronomy Olympiad 2016 och 2017. Herr Moradi hade vunnit Olympiadens silvermedalj i 2016 2017.

Domstolens talesman Gholamreza Esmaili hävdade: ”De ville göra förödelse i landet, vilket lyckligtvis motverkades av vår underrättelseagenters vaksamhet och tid.”

I förhållande till den nuvarande vågen av arresteringar och avrättningar fördömer vi arresteringen av motståndare, utbildade ungdomar, elitstudenter och iranska medborgare för att ha deltagit i protester och för att stödja orsaken till frihet och uppmanar till omedelbar och ovillkorlig frigöring av dessa fångar .

Vi uppmanar EU: s höga representant att uppmana Iran att säkra frigörandet av de fångarna och respektera medborgarnas rätt till yttrandefrihet och föreningsfrihet. Därför ber vi om ett faktumuppdrag för att besöka fängelser och rapportera om fångarnas villkor.

Tystnad och passivitet är kontraproduktivt och kommer att missuppfattas av Iran som ett grönt ljus från Europeiska unionen gentemot Teherans olagliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Vi upprepar vår uttalade ståndpunkt om att förbindelserna med Iran måste konditioneras för att stoppa avrättningarna och tydliga framsteg för mänskliga rättigheter.

Vänliga hälsningar

Petras Auštrevičius, MEP from Lithuania

Franc Bogovič, MEP from Slovenia

Cristian-Silviu BUŞOI, MEP from Romania

Ryszard Czarnecki, MEP from Poland

Francesca Donato, MEP from Italy

Anna Fotyga, MEP from Poland

Gianna Gancia, MEP from Italy

Rasa Juknevičienė, MEP from Lithuania

Andrius Kubilius, MEP from Lithuania

Ryszard Antoni Legutko, MEP from Poland

Marian-Jean Marinescu, MEP from Romania

Ljudmila Novak, MEP from Slovenia

Stanislav Polčák, MEP from Czech

Jiří Pospíšil, MEP from Czech

Petri Sarvamaa, MEP from Finland

Radosław Sikorski, MEP from Poland

Ivan Štefanec, MEP from Slovakia

Hermann Tertsch, MEP from Spain

Ruža Tomašić, MEP from Croatia

Romana Tomc, MEP from Slovenia

Veronika Vrecionová, MEP from Czech

Milan Zver, MEP from Slovenia

Friends of a Free Iran (FoFI) är en informell intergrupp i Europaparlamentet som bildades 2003 och åtnjuter aktivt stöd från många ledamöter från olika politiska grupper

Namnen och bilderna på de 18 andra fångarna följer:

 1. Mohammad Reza Ashrafi Samani, Isfahan
 2. Nahid Fat’halian, Tehran
 3. Kamran Rezaeifar, Tehran
 4. Sepehr Imam Jomeh, Tehran
 5. Parastoo Mo’ini, Tehran
 6. Zahra Safaei, Tehran
 7. Forough Taghipour, Tehran
 8. Marzieh Farsi, Tehran
 9. Massoud Rad, Tehran
 10. Bijan Kazemi, Kuhdasht
 11. Mohammad Mehri, Qom
 12. Somayeh Bidi, Karaj
 13. Mohammad Hassani, Karaj
 14. Rasool Hassanvand, Khorramabad
 15. Gholam Ali Alipour, Amol
 16. Mehran Gharabaghi, Behbahan
 17. Majid Khademi, Behbahan
 18. Saeed Rad, Semnan