Hamideh Zeraii arresterades och överfördes till Lakan fängelse i Rasht

Onsdagen den 5 juni 2024 arresterades Hamideh Zeraii efter att ha besökt den 13:e avdelningen av Rashts revolutionära domstol i norra Iran. Hon överfördes snabbt till Lakan fängelse i Rasht.

Nyligen kallades Hamideh Zeraii till samma domstol för att ge förklaringar. Men hennes utseende ledde till att hon omedelbart greps och efterföljande förflyttning tillbaka till Lakan-fängelset.

Efter ett tvåårigt utvisningsstraff till Rasht, var Hamideh tvungen att rapportera till polisstationen 14 Golsar med tre dagars mellanrum. Poliserna ställde ett villkor: hon måste bära slöja under sina besök, men Hamideh, en stark motståndare till obligatorisk hijab, protesterade mot detta krav.

Genom att trotsigt vägra att deklarera sin närvaro i staden till vilken hon hade förvisats, kallades Hamideh igen till den 13:e grenen av Rashts revolutionära domstol.

Den 29 maj 2023 arresterade säkerhetsstyrkor Hamideh Zeraii i hennes hem och förde henne till Kachouii-fängelset i Karaj. I november fick hon ett hårt straff från 1:a avdelningen av revolutionsdomstolen i Karaj: Ett års fängelse; två års exil till Rasht, huvudstaden i Gilanprovinsen i norra Iran; två års reseförbud och två års internetbegränsning.

Hennes fängelsestraff reducerades så småningom till 9 månader efter att hon underkastade sig domen.

Den 22 februari, efter att ha avtjänat sin fängelse, släpptes Hamideh Zeraii från Kachouiifängelset i Karaj. Samtidigt avrättades varje tvåårig exil till Rasht.

Hamideh Zarai, 37 och från Rasht, var en master student i forsknings vetenskapsgrenen vid Teheran Azad University. Den 3 november 2023 arresterade säkerhetsstyrkor henne under fyrtionde dags minnet av Hadis Najafi i Karaj. Men den 7 februari 2023, efter regimens amnesti showen, släpptes hon från Kachouii fängelset i Karaj.