Idag firar Iran upprorets årsdag 2019 med strejker och protester över hela landet

Dussintals städer över hela landet bevittnar butiksägare, högskole- och gymnasieelever och människor från alla samhällsklasser som markerar tredje årsdagen av upproret i november 2019 på tisdagen med generalstrejker och protester. Köpmän i Teherans stora basar stängde sina butiker och började protestera mot regimen och uppmuntrade andra att ansluta sig till deras led. Människor i staden Sanandaj, huvudstaden i provinsen Kurdistan, började etablera vägspärrar med bränder och ta över deras gator.

Protesterna i Iran har till denna dag utökats till minst 220 städer. Över 550 människor har dödats och mer än 30 000 har arresterats av regimens styrkor. Namnen på 402 dödade demonstranter har publicerats.

College- och gymnasieelever i många städer bojkottar sina klasser och går ut på gatorna för att starta demonstrationer mot regimen. Dussintals universitet höll protestmöten på tisdagen för att fortsätta det rikstäckande upproret och för att markera treårsdagen av protesterna i november 2019.

Strejkerna spred sig till dussintals städer, inklusive Isfahan, Kish Island, Lahijan, Shiraz, Yazd, Arak, Marvdasht, Najafabad, Kermanshah, Oshnavieh, Marivan, Miandoab, Zahedan och Bandar Ganaveh. I Teheran gick även butiksägarna till Manuchehri Bazaar och Tehranpars med i strejkerna.

Samtidigt återupptog studenter i många städer sina protestmöten på tisdagen, inklusive Babol och Teheran.

Det iranska folket markerade årsdagen av upproren i november 2019 genom att hålla protestmöten och skandera anti-regimens paroller. I Shiraz satte folket vägspärrar vid Molasadra-korsningen och demonstrerade. I Teheran var det demonstrationer på flera platser, inklusive tunnelbanestationer, Grand Bazaar, Amir Kabir Street och San’at Square. Folket i Gohardasht, Karaj höll också protestmöten.