Iran: Minst 23 barn dödades ostraffat under brutala tillslag mot ungdomliga protester

Iranska säkerhetsstyrkors olagliga dödande av minst 23 barn kastar ytterligare ljus över myndigheternas dödliga beslut att krossa de omfattande, pågående protesterna, som utlöstes av döden i förvar av 22-åriga Mahsa (Zhina) Amini den 16 september och växte till vad många i Iran säger är ett bredare uppror mot etablissemanget Islamiska republiken, sa Amnesty International idag.

I ett detaljerat uttalande förtecknar organisationen namnen och omständigheterna kring dödandet av 23 barn som ett resultat av olagligt våld under protester från 20 september till 30 september 2022. Bland offren fanns 20 pojkar mellan 11 och 17 år. och tre flickor, varav två var 16 år och en 17 år. De flesta av pojkarna dödades av säkerhetsstyrkor som olagligt avfyrade skarp ammunition mot dem. Två pojkar dog efter att ha blivit skjutna med metallpellets på nära håll, medan tre flickor och en pojke dog efter dödlig misshandel av säkerhetsstyrkor.

Om det internationella samfundet var en person, hur skulle det se dessa barn och deras föräldrar i ögonen?

Amnesti International