Iran: FN-experter utkräver ansvar för Mahsa Aminis död, kräver ett slut på våldet mot kvinnor

GENEVE – FN-experter* fördömde idag starkt döden av 22-åriga Mahsa Amini, som dog i polisförvar efter hennes arrestering för att ha påstått underlåtenhet att följa Irans strikta regler för kvinnors klädsel genom att bära en ”olämplig hijab”. ”. Experterna fördömde också det våld som riktats mot fredliga demonstranter och människorättsförsvarare som kräver ansvar för Aminis död i städer över hela landet av iranska säkerhetsstyrkor. De uppmanade de iranska myndigheterna att undvika ytterligare onödigt våld och att omedelbart stoppa användningen av dödligt våld för att bevaka fredliga församlingar.

”Vi är chockade och djupt ledsna över Aminis död. Hon är ytterligare ett offer för Irans ihållande förtryck och systematiska diskriminering av kvinnor och införandet av diskriminerande klädkoder som berövar kvinnor kroppslig autonomi och åsikts-, yttrande- och trosfrihet”, sa experterna. Amini greps av Irans sedlighetspolis den 13 september för att ha uppfattats bära ”olämplig hijab”. Rapporter tyder på att hon blev svårt misshandlad av medlemmar av sedlighetspolisen under hennes arrestering och förflyttning till Vozaras fångläger. Amini föll i koma på fånglägret och dog på sjukhus den 16 september. Iranska myndigheter sa att hon dog av en hjärtattack och hävdade att hennes död var av naturliga orsaker. Men vissa rapporter tyder på att Aminis död var ett resultat av påstådd tortyr och misshandel, sa experterna

”Vi fördömer starkt användningen av fysiskt våld mot kvinnor och förnekandet av grundläggande mänsklig värdighet när vi upprätthåller obligatoriska hijabpolicyer som förordnats av statliga myndigheter”, sa experterna. ”Vi uppmanar de iranska myndigheterna att hålla en oberoende, opartisk och omedelbar utredning av Aminis död, offentliggöra resultaten av utredningen och hålla alla förövare ansvariga.” Sedan den 16 september har tusentals gått ut på gatorna i många städer, inklusive Teheran, Ilam, Isfahan, Kermanshah, Mahabad, Saqez, Sanandaj, Sari och Tabriz för att kräva ansvar för Aminis död och för att sätta stopp för våld och diskriminering mot kvinnor i Iran, särskilt obligatorisk beslöja för kvinnor. De fredliga protesterna har mötts med överdriven våldsanvändning, inklusive fågelskott och andra metallkulor av iranska säkerhetsstyrkor, sa experterna. Enligt rapporter har minst åtta personer, inklusive en kvinna och ett 16-årigt barn, dödats, dussintals fler skadats och arresterats. Efter protesterna har långvariga internetstörningar rapporterats i Teheran, Kurdistan-provinserna och andra delar av landet sedan den 19 september. Detta är den tredje utbredda internetavstängningen som registrerats under de senaste 12 månaderna i Iran. ”Störningar på internet är vanligtvis en del av en större ansträngning för att strypa den iranska befolkningens fria yttrandefrihet och föreningsfrihet, och för att begränsa pågående protester. Statligt mandat internetstörningar kan inte motiveras under någon omständigheter”, sa experterna och varnade för en ytterligare upptrappning av tillslag mot civilsamhället, människorättsförsvarare och fredliga demonstranter.

”Under de senaste fyra decennierna har iranska kvinnor fortsatt att fredligt protestera mot de obligatoriska hijabreglerna och kränkningarna av deras grundläggande mänskliga rättigheter”, sa experterna och uppmanade myndigheterna i landet att lyssna till de legitima kraven från kvinnor som vill ha sin grundläggande mänskliga rättigheter respekteras. Som tidigare upprepats, ”Iran måste upphäva all lagstiftning och all politik som diskriminerar på grund av kön och kön, i linje med internationella mänskliga rättigheter,” sa experterna.