Orättvist fängslade studenter hårt misshandlade – risk för avrättning

De iranska universitetsstudenterna Ali Younesi och Amirhossein Moradi, som godtyckligt frihetsberövats utan rättegång, riskerar att dömas till dödsstraff, varnar Amnesty international i en rapport.

Ministeriet för underrättelseagenter misshandlade dem och höll dem i långvarig isolering under hårda förhållanden för att extrahera påtvingade ”bekännelser”, skriver Amnesty.

20-årige prisbelönta datavetenskapsstudenten vid Teherans Sharif tekniska högskola, och Amir-Hossein Morad, en annan prisbelönad fysikstudent, sitter frihetsberövad i det ökända Evin-fängelset sedan den 10 april 2020.

Younesi har berättat för sin familj att han har nekats adekvat sjukvård för skador på vänster öga som uppkommit under misshandel av underrättelseministeriets agenter och att lamporna i hans cell tändes 24 timmar om dygnet, enligt Amnesty International.

Det stod i rapporten att Moradi har rapporterat att han blev slagen hårt under gripandet.

Under en utfrågning inför Teherans revolutionsdomstol i juli anklagades de två för ”korruption på jorden”, vilket bland annat medför dödsstraff, uppger Amnesty International.

Talesmannen för regimyndigheterna har anklagat Younesi och Moradi för kopplingar till ”kontrarevolutionära” grupper och påstått sig ha hittat ”sprängladdningar” i deras ägo.”

Vi i DMRF uppmanar regeringen att agera tillsammans med EU för att pressa regimen för en omedelbara frigivning av de frihetsberövade studenterna och samtliga politiska fångar i Iran.”

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter

Bankgiro: 5570-3144

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

        No to execution  No to prison

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

Debattartikel på GP: Sverige måste sluta stötta Irans brutala regim

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Årliga mötet 2020

Categories