Par ska stenas till döds i Iran för kärleksaffär


En man och en kvinna dömdes till döden av Iranska regimens högsta domstol för att har haft en utomäktenskaplig kärleksaffär.

Den 33 årige manen identifierats som Mejsam  och den 27 åriga kvinnan som Sare.

Mannens fru gick till polisen med filmbevis för den utomäktenskapliga kärleksrelationen. Frun bad dock om att mannen inte skulle drabbas av dödsstraff men den omänskliga regimens högsta domstol har nu beslutat att dödsstraff ändå skall utdömas till både maken och den 27-åriga kvinnan han haft en affär tillsammans med.

Orsaken till dödstraffet är bland annat otrogna mannens svärfar kräver dödsstraff. Han vägrade att gå med på sin dotters vädjan om att avstå dödsstraff.

Enligt prästerskapets tolkning av islamisk sharialag, som trädde i kraft 1979 då prästmännen tagit makten efter den folkliga revolutionen i landet som avsatte Shahens regim och bestraffas äktenskapsbrott med stening.

Men sedan 2013 finns möjligheten för iranska domstolar att föreslå alternativa metoder, som till exempel hängning, efter ett slutgiltigt godkännande från chefen för rättsväsendet”.

FN:s Speciella Rapportör om bristen på mänskliga rättigheter i Iran, Javaid Rehman har redogjort för hur landet använder dödsstraff för en lång rad brott vilket går stick i stäv med internationella lagar för mänskliga rättigheter.

Landet avrättar även barn enligt rapportörens årliga FN-rapport. Läs mer om FN-rapporten här.

Vi i DMRF vädjar nu till omvärlden, speciell den svenska regeringen, att agera för att iranska regimen avstår från den omänskliga straffet och räddar parets liv.