Brådskande åtgärder för att rädda fångarnas liv och besöka fängelserna genom internationella faktauppdrag

Minst 20 unga fångar i isolering i Isfehans Dastgerd-fängelse har varit i hungerstrejk i flera dagar för att protestera mot fängelsets omänskliga förhållanden. De kräver att överföras till en offentlig avdelning.

Dessa fångar, av vilka några har varit i fängelse de senaste sex åren, har överförts till ensam inneslutning under de senaste fyra månaderna. De flesta av dessa fångar har arresterats och åtalats för att ha kolliderat med den repressiva säkerhetsstyrkan.

Tortyr och misshandel av fångar och de svåra förhållandena i Dastgerd fängelse och dess ensamma inneslutningsceller är så allvarliga att några av dessa fångar har begått självmord de senaste månaderna. Familjerna till dessa fångar nekas rätten att besöka dem, och fångarna har inga sätt att kontakta sina släktingar.

Det iranska motståndet kräver brådskande åtgärder från FN och det internationella samfundet för att rädda fångarnas liv i Iran. Den upprepar uppmaningen från Maryam Rajavi, den valda presidenten för National Resistance of Iran (NCRI), att inrätta ett internationellt faktauppdrag och skicka det till Iran för att besöka iranska fängelser och träffa fångar.