Vad krävs för att omvärlden ska agera?

Den iranska regimen använder ordet narkotikasmugglare flitigt för att lätt kunna avrätta personer för att inte bli fördömda av omvärlden.

Måndagen den 22 oktober avrättades 11 narkotikahandlare i ett fängelse i huvudstaden Teheran i Iran trots upprepade uppmaningar från Amnesty International att stoppa sådana hängningarna. Enligt människorättsorganisationer världen över har mer än 354 personer avrättas i Iran under de senaste 8 månaderna. Man behöver inte vara duktig på matematik för att räkna ut att det är ungefär två personer om dagen. Om inte det var nog så avrättades mer än 600 personer i Iran förra året. Amnesty rapporterade den 9 oktober att 344 personer hade avrättats i Iran sedan början av detta år, de flesta av dem var narkotikarelaterade.

FN:s särskilda rapportör om mänskliga rättigheter i Iran, Ahmed Shaheed, sade i en rapport till FN:s generalförsamling att iranska myndigheter ständigt undergräver pressfrihet, fängslar journalister systematiskt och förföljer andra aktivister. Enligt en hemsida tillhörande oppositionsrörelsen Mujahedin-e-Khalq Iran, skrevs det att Saeed Sadighi, en av de elva som avrättades i den 22 oktober, hade blivit torterad av fängelsevakterna samt att hans rättegång inte varit mer än några minuter.

Den iranska regimen använder ordet narkotikasmugglare flitigt för att lätt kunna avrätta personer för att inte bli fördömda av omvärlden. Ett annat ord – mohareb (ett arabiskt ord som betyder Guds fiende) – används om politiska fångar och leder direkt till avrättning av den iranska regimen.

EU:s högsta representant i utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, uttryckte nyligen sin oro över rapporter om att avrättningen av den politiska fången Gholamreza Khosravi Savadjani, 50 år kommer att verkställas på grund av ekonomiskt stöd till en tv-kanal, Simaye-Azadi (tillhörande oppositionen Mujahedin) och enligt Amnesti kan han avrättas när som helst på grund av han har tilldelats mohareb (Guds fiende) enligt regimen i Iran.

Det är den 58:e gången som FN fördömer den iranska regimen för dess brott mot de mänskliga rättigheterna och det kommer att fördömas starkt igen för 59:e gången under de närmaste dagarna och den iranska regimen kommer för 59:e gången att ta fördömandet som ett skämt.

Som en svensk-persisk människorättsaktivist tycker jag att det är dags för Sverige som är känd för sina principer för mänskliga rättigheter i världen att agera och kräva att den Iranska regimen bör ställas inför tribunalen i Haag och att deras ärende lämnas till FN:s säkerhetsråd för brott mot mänskligheten.

Morteza Sadeghi

Arbetar för mänskliga rättigheter i Iran

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.