Skenande avrättningstakt

2011-01-26

Amnesty har fördömt avrättningen av två män som greps i september 2009 under en massprotest i samband med Irans omstridda presidentval. 

Ja’far Kazemi och Mohammad Ali Haj Aghaeis hängdes den 24 januari i Evinfängelset i Teheran. Båda männen var dömda för ”fiendskap mot Gud” efter att ha haft kontakt med den förbjudna oppositionsgruppen Folkets Mujahedin (PMOI) och för ”propaganda mot systemet”. Minst fyra fångar till riskerar avrättning efter att ha dömts på liknande grunder.

Hängningarna är de senaste i en våg av avrättningar i Iran. Sedan årsskiftet har 71 avrättningar verkställts. Detta innebär drygt 20 avrättningar i veckan. Ytterligare tusentals väntar på avrättning i iranska fängelser.

– Vi är förfärade över Ja’far Kazemi och Mohammad Ali Haj Aghaeis avrättning och vi är upprörda över det fortsatta bruket av detta grymma och extrema straff, säger Malcom Smart, chef för Amnestys avdelning för Mellanöstern och Afrika. 
– Som så många andra avrättade fick ingen av dem en rättvis rättegång.

Enligt rapporter torterades Ja’far Kazemi i månader av förhörsledare i fängelset för att tvinga honom att ”erkänna” i tv, men han vägrade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.